Grækenland har indgået aftale med kreditorer

Den græske finansminister bekræfter, at en aftale er faldet på plads mellem det gældsplagede land og kreditorerne.

Foto: YIANNIS KOURTOGLOU

Efter maratonforhandlinger gennem natten er der langt om længe en aftale mellem Grækenland og kreditorerne. Aftalen sikrer Grækenland adgang til et endnu en krisepakke, der skal gøre Grækenland i stand til at betale af på sine lån og forhindre et kollaps i middelhavslandet.

Den græske finansminister Euclid Tsakalotos siger til den græske avis Kathimerini at »enkelte detaljer« stadig mangler at kommer på plads.

Ifølge internationale medier kan det nye lån blive på godt 85 milliarder euro, hvilket er 634 milliarder kroner.

Aftalen er kommer i tide til, at det græske parlament kan nå at godkende den inden den 20. august, der er betalingsfristen for et stort afdrag på et tidligere lån til Den Europæiske Centralbank. Det drejer sig om en betaling på tre milliarder euro.

Ifølge Kathimerini omfatter aftalen 27 sider med alt fra liberaliseringer af gas- og elmarkedet og oprettelsen af en privatiseringsfond af statslige selskaber til et gennemsyn af undervisningssystemet. En del af pakken skal gennemføres med det samme, mens andre dele bliver indfaset fra oktober og frem.

»Med aftalen bliver Grækenland reddet fra en statsbankerot her og nu og kan foreløbig blive i eurosamarbejdet. Men aftalen løser langtfra alle Grækenlands problemer. Græsk økonomi er igen i bakgear, og den offentlige gæld er så høj, at det er højst tvivlsomt, om gælden nogensinde kan betales tilbage,« skriver Sydbanks cheføkonom i en kommentar til aftalen, og fortsætter:

»Opfylder grækerne ikke løbende betingelserne, vil de andre eurolande efter alt at dømme smække kassen i overfor Grækenland, der dermed igen kan blive presset ud mod afgrunden mod en statsbankerot og exit fra euroen. Vi vurderer, at sandsynligheden for at det sker i løbet af de kommende 12 måneder er tæt på 50 procent.«

Finans-TV: Aftale om ny hjælpepakke på plads