Grækenland: Forhandlingerne går op i gear

Forhandlingerne om Grækenlands redningspakke og gældssituation fortsætter, og arbejdet ser ud til at blive skruet et gear op.

Forholdet mellem den græske premierminister og landets kreditorer faldt til et nyt lavpunkt, efter Tsipras skrev en kronik med hård kritik i Le Monde. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS

Sent mandag diskuterede IMF-chef Christine Lagarde, ECB-præsident Mario Draghi, kansler Angela Merkel, præsident Francois Hollande og formand for EU-Kommisionen Jean-Claude Juncker nye krav til Grækenland for at sikre en ny lånepakke og undgå en statsbankerot.

De fem ledere nåede ikke frem til en løsning, men det tyske kanslerkontor meldte efterfølgende ud, at de vil fortsætte arbejdet "med højere intensitet" og holde kontakten internt og med den græske regering, rapporterer Bloomberg News.

Grækenland står over for et gældsafdrag på fredag og tre yderligere i juni på samlet 1,6 mia. euro. Det har landet meget svært ved at leve op til. Samtidig er landets regering ikke nærmere enighed med kreditorerne om reformer af blandt andet græske pensionsordninger og arbejdsmarkedslove.

Forholdet blev angiveligt forværret, da premierminister Alexis Tsipras i weekenden rasede mod kreditorerne i et interview med den franske avis Le Monde.

- Det er uvist, hvornår en samlet kravliste til Grækenland vil blive færdig og afleveret til den græske regering. Spørgsmålet er også, om man vil give Tsipras en flig af værdighed, eller om tiraden i Le Monde i søndags var den berømte dråbe, selv for den tyske kansler, der har sat meget indenlandsk prestige på spil for at redde Grækenland, skriver cheføkonom Ulrike Bie fra Nykredit i en kommentar tirsdag morgen.

Blandt de redskaber, kreditorerne kan tage i brug, er en ECB-nedskrivning på græske statsobligationer, hvilket vil ramme de græske banker, bemærker cheføkonomen.

- Under alle omstændigheder vil der ske mere i forhold til de græske udfordringer i denne uge end i hele maj til sammen, forudser Ulrik Bie.