Grækenland forbereder sig på statsbankerot

Mens resten af eurozonen har det bedre, er Grækenland isoleret med sin massive gæld. Forlydender om, at man forbereder sig på statsbankerot er muligvis bluff, men IMF og ECB bliver mere og mere tilbøjelige til at lade landet falde.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De benægter det, grækerne, men ifølge kilder tæt på den græske regering er man ved at forberede sig på en statsbankerot og på at udtræde af euroen.

Hvis ikke man når en aftale med debitorerne inden udgangen af april, vil man simpelthen tage det drastiske stik at erlære landet konkurs.

»Vi er nået til enden af vejen. Hvis europæerne ikke vil frigive næste lånerate er der intet alternativ til en statsbankerot,« har en repræsentant for den græske regering anonymt sagt til Financial Times.

Det kan være ren forhandlingstaktik for at presse institutionerne, nemlig IMF, ECB og Kommissionen, tidligere kendt som troikaen, og ifølge den engelsksprogede græske avis, Ekathimerini afviser grækerne, at det overhovedet skulle have noget på sig.

Det skal man imidlertid ikke lægge for meget i, fastslår chefstrateg Frank Øland Hansen fra Danske Bank.

»Det, at de benægter, er ikke det samme, som at det ikke er tilfældet. Måske endda det modsatte. Ofte er der et gran af salt i sådanne uofficielle udsagn,« siger han.

Det er nemlig en mulighed at lade Grækenland sejle sin egen så, understreger han. Det var det ikke, da eurokrisen også buldrede andre steder i Sydeuropa. Risikoen for at smitte lande som Spanien, Italien, Portugal betød for tre år siden, at det ikke var en mulighed for eurolandene at lade grækerne falde.

Det var simpelthen for usikkert, hvor mange andre lande, der ville ryge med i faldet, og om eurosamarbejdet overhovedet ville kunne holde til den form for rystelser. Det kan det nu, vurderer Frank Øland Hansen.

»Dér, hvor jeg synes, det bliver interessant, er, at hvor man tidligere fra EU og Tysklands side ville gå rigtig langt for at sikre, at Grækenland ikke kom til at forlade euroen, så arbejder de nu med planer for, hvordan det faktisk vil kunne lade sig gøre,« siger Frank Øland Hansen.

Kigger man på prisudviklingen i græske credit default swaps (CDS), som er en forsikring mod statsbankerot, er de strøget til vejrs siden begyndelsen af marts. Dermed indikerer markedet, at der er en øget risiko for, at CDS'erne kommer til udbetaling.

Og eurolandene vil være meget mere tilbøjelige til at trække stikket nu end for tre år siden, da faren sidste gang var overhængende. Smittefaren er nemlig drevet over.

»For tre år siden ville en græsk statsbankerot straks føre til spørgsmålet om, hvem der var næste land til at gå ned og til at forlade eurosamarbejdet, men i dag er situationen meget mere stabil i landene omkring. Det vurderer jeg ikke, at man ville spørge om i dag,« siger Frank Øland Hansen.

På trods af flere års spareprogrammer og hjælpe fra de europæiske institutioner døjer Grækenland med en gæld på 175 procent af BNP og landet drives med et aktuelt budgetunderskud på 12,2 procent.

Renten på en 10-årig græsk statsobligation ligger fortsat højt på mere end 11,5 procent, mens andre euro-kriselande, Italien, Spanien og Portugal, der også døjede med unormalt høje renteniveauer for tre år siden, er alle faldet tilbage under to procent.

Grækenland er med andre ord isoleret med sine problemer.

»Vi har set de græske statsobligatonsrenter stige op omkring 11 procent, mens renterne i alle de andre tidligere gældskriselande fortsætter nedad. Nu er det kun Grækenland, det handler om. De andre er videre,« siger Frank Øland Hansen, chefstrateg i Danske Bank.

Mandag kom det frem, at stemningen er helt på nulpunktet i forhandlingerne om Grækenlands næste redningspakke. Blandt embedsmændene er der stor frustration over den manglende fremdrift fra grækernes side. De har trods formaninger ikke gennemført nævneværdige nye reformer, som skal retfærdiggøre udbetalingen af de nye lån.