Grækenland betaler ECB-gæld og kan blive i euroen

Grækenland har betalt 3,4 mia. euro eller knap 24 mia. kr. af et lån tilbage Den Europæiske Centralbank (ECB).

Foto: FRANK RUMPENHORST. Selv om Grækenland her og nu er reddet fra en statsbankerot og foreløbig kan blive i euroen, så er der lang vej igen, før det græske økonomiske morads er løst.
Læs mere
Fold sammen

Grækenland har betalt 3,4 mia. euro eller knap 24 mia. kr. af et lån tilbage Den Europæiske Centralbank (ECB). Det oplyser en græsk regeringskilde til AFP. Og med tilbagebetalingen har landet afværget en statsbankerot og kan blive i eurosamarbejdet.

At en del af gælden kan afdrages sker kun, fordi grækerne har lånt nye penge, påpeger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank. Og det er stadig op ad bakke for landet en rum tid endnu.

- Betalingen er gjort mulig ved at Grækenland har fået en ny hjælpepakke på 86 mia. euro (godt 640 mia. kr.), hvor den græske regering i de kommende tre år kan låne penge af de andre eurolande. Første rate af hjælpepakken udbetales i dag, men stort set alle pengene forsvinder med det samme igen til afbetaling af gammel gæld, skriver cheføkonomen i en kommentar.

Jacob Graven er ikke sikker på, at grækerne vil acceptere det og leve op de krav, de andre eurolande stiller for løbende at låne Grækenland flere penge - eller om grækerne på et tidspunkt siger "nok er nok" og forlader euroen.

- I de kommende måneder vil grækerne sandsynligvis følge dydens smalle sti og efterleve de andre eurolandes krav, men når krisen forværres i det kommende år, kan usikkerheden omkring Grækenlands fremtid i euroen risikere at blusse op igen, skriver cheføkonomen.

Så selv om Grækenland her og nu er reddet fra en statsbankerot og foreløbig kan blive i euroen, så er der lang vej igen, før det græske økonomiske morads er løst.

- Græsk økonomi vil uundgåeligt skrumpe yderligere i det kommende år som følge af den fortsatte kapitalkontrol og de skatteforhøjelser og offentlige besparelser, som de andre eurolande kræver. En nedgang, der vel at mærke kommer oveni de 25 procent, den græske økonomi allerede er skrumpet, siden krisen ramte i 2008, skriver Jacob Graven.

Onsdag aften godkendte eurozonens finansministre at overføre 13 mia. euro til grækerne.