Grækenland beder om at få udsat lån

Den græske statskasse er angiveligt så tom, at man ikke kan betale Den Internationale Valutafond de penge tilbage, som står til betaling fredag. Grækerne har bedt om at få samlet fire afdrag til betaling sidst på måneden i stedet.

Foto: PANTELIS SAITAS.
Læs mere
Fold sammen

GRÆKENLAND: Efter længere tids spekulationer og tovtrækkeri har den græske regering torsdag aften meldt klart ud, at Grækenland ikke har penge til at betale Den Internationale Valutafond (IMF) de cirka 300 millioner euro (2,2 milliarder kroner), som grækerne ellers stod til at skulle betale tilbage fredag 5. juni.

Det skriver flere internationale medier og nyhedsbureauer.

Dagen før betalingsdeadline har grækerne i stedet anmodet om at få lagt landets fire forestående betalinger til IMF sammen, så pengene fra indeværende måned i stedet skal betales 30. juni.

Det bekræfter IMFs pressetalsmand, Gerry Rice, i en pressemeddelelse, men det fremgår endnu ikke, hvordan valutafonden officielt modtager det græske udspil.

IMF oplyser ifølge Reuters, at den græske manøvre reelt er en mulighed på grund af den seneste regelændring på området, der fandt sted tilbage i 1970erne, og som gør det muligt at samle afdragsbetalinger på samme måde, som grækerne nu ønsker at gøre det.

Afdraget på 300 millioner euro er blot det første af flere, som Grækenland skal udrede i denne måned. I alt kommer beløbet op på 1,5 milliarder euro.

Ifølge flere internationale medier er det afgørende for Grækenland, at regeringen og landets kreditorer bliver enige om en aftale, da det kan udløse en ny hjælpepakke fra EU i milliardklassen.

Eurolandene og IMF har ifølge Reuters allerede lånt Grækenland 1.790 milliarder kroner i de første redningspakker, og græske reformer skal på skinner, før Europa vil sende yderligere milliarder til Athen.

Men det venstreorienterede parti Syriza, der har stillet sig i spidsen for regeringen i Athen, har gjort det klart, at man ikke vil spare på visse sociale udgifter.