Grækenland og kreditorer igen på kollisionskurs

Grækenlands lunkne forhold til eurozonen er blevet nogle grader køligere i denne uge, efter at landets kreditorer nu har afblæst en planlagt gældssanering på 20 pct.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI

Det skriver den britiske avis The Daily Telegraph.

Den nye gældsaftale med de europæiske finansministre afblæses grundet bekymringer om Grækenlands nye offentlige budgetter, som under den venstreorienterede regering øger forbruget og dermed direkte trodser Bruxelles' strenge krav om sparsommelighed.

- Institutionerne har konkluderet, at den græske regerings handlinger ikke virker til at flugte med vores aftaler. Nu er der ingen enighed om at indføre snarlige tiltag vedrørende gælden, siger en talsperson for Eurogruppen til The Telegraph.

Sidste uge annoncerede den græske premierminister, Alexis Tsipras, at regeringen vil udføre en særlig engangsbetaling til græske pensionister med lav indkomst, momsfritagelse for beboere på de Ægæiske Øer og en forlængelse af et gratis måltidsprogram for 30.000 skoleelever. Tiltagene løber samlet set op i milliarder af kroner.

Eksperter vurderer, at Grækenlands ageren direkte strider mod nye krav om endnu større offentlige besparinger fra især hovedkreditoren, Tyskland.

En talsperson fra European Stability Mechanism, fonden som holder Grækenland oven vande, siger, at kreditorerne vil vurdere Grækenlands ageren og nå frem til en endelig beslutning om gælden i januar, skriver The Telegraph.

/ritzau/FINANS