Google haler ind på verdens mest værdifulde selskab

Samme uge som verdens fem største selskaber leverer regnskabstal for fjerde kvartal, nipper Google-ejer Alphabet et godt stykke af Apples forspring som verdens mest værdifulde selskab af.

De nye iPhone X går som varmt brød i den store Apple Store i Londons Regent Street. Foto: Peter Nicholls/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Nicholls

2018 har været den bedste start på et børsår siden 1987, men mandag endte de amerikanske børser i rødt.

Dow Jones faldt 0,67 procent, Nasdaq Composite faldt 0,52 procent, og S&P faldt 0,67 procent.

Denne uge tager markedet pulsen på verdens fem største aktieselskaber, som alle kommer med kvartalsregnskab.

Først ude er Facebook og Microsoft, som offentliggør regnskaber onsdag, så følger Apple, Amazon og Google-ejer Alphabet efter torsdag.

På mandagens røde børsdag var både Apple og Google blandt de selskaber, der faldt mest – begge cirka 2 procent. Alphabet-aktien holdt derimod niveauet.

Dermed vandt Alphabet et godt stykke ind på Apple som verdens mest værdifulde børsnoterede selskab.

Ved nytår var Apple 130 milliarder dollars mere værd end Alphabet, men mandag var føringen i en periode helt »nede« på 30 milliarder dollars, skriver Marketwatch. (På dansk er det henholdsvist 780 og 180 milliarder kroner, red.)

Efter den kraftige stigning på de amerikanske børser de seneste år spørger mange investorer nok sig selv, hvor længe dette kan vare ved, før der kommer en korrektion.

Dow Jones-indekset er steget fra under 20.000 points ved indgangen til 2017 til nu at ligge over 26.000 points. Teknologiindekset Nasdaq Composite er steget fra 5.300 points til over 7.400 i samme periode, og S&P 500 er oppe fra 2.200 til 2.800 points.

Indtjening som motor

Og de store selskaber er fulgt med i den generelle stigning.

Det har ellers været usikkert, om Apple kunne magte at følge succesen op, efter grundlægger Steve Jobs døde i 2011, men selskabet har evnet at beholde sin position, og aktiekursen er fortsat steget.

I forrige uge kom »Bobleren« Netflix i øvrigt også med det, selskabet selv omtalte som »et smukt kvartalsregnskab.« Netflix bliver ofte sammenlignet med de andre store teknologiselskaber, og aktien er steget med hele 46 procent i januar måned alene.

»Hidtil har vi set, at hovedindekset i USA, S&P 500,  er steget med 7,5 procent siden årsskiftet, og vi har dermed haft den bedste start på året på det amerikanske aktiemarked siden 1987,« skriver strateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Wealth Management i sin markedsopdatering mandag.

Til trods for det kraftige børskrak i efteråret 1987 ser Gjerde ikke noget tilsvarende i horisonten:

Nordea-analytikeren mener, det er en højere forventning til indtjeningen, som ligger bag stigningerne, og hun ser ikke nogen stor fare for en nedsmeltning.

»Og endnu vigtigere er måske, at opgangen dengang ikke var drevet af en tilsvarende stigning i indtjeningsforventningerne, som tilfældet er nu,« konkluderer hun.

Hun mener heller ikke, teknologiselskabernes fremgang kan sammenlignes med udviklingen, før IT-boblen sprak omkring årtusindskiftet. Det er primært teknologisektoren, der har drevet fremgangen de seneste år.

»Selskaberne har haft en enorm børsudvikling, og deres samlede markedsandele er øget med næsten 60 procent i løbet af de seneste tre år,« skriver Gjerde.

»Selskaberne genererer også en enorm indtjening, og de ventes at fortsætte med dette i årene fremover – det kan være med til at forklare fremgangen,« skriver hun.