Golfstaternes pengetanke trækker milliarder hjem

Statsejede investeringsfonde i Golfstaterne har i hastigt tempo trukket penge ud af kapitalforvaltere verden over i et forsøg på at polstre deres hjemlige økonomier mod den lave oliepris.

Foto: MIKE BLAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 19 mia. dollar, godt 130 mia. kr., er i tredje kvartal blevet trukket hjem af de statslige fonde omkring Den Persiske Golf ifølge Evestment. Kapitalforvaltere som Aberdeen Asset Management, Northern Trust, Franklin Resources og Old Mutual har alle meddelt, at fondene har hevet kapital hjem i 2015.

Det skriver Financial Times.

Morgan Stanley estimerer desuden, fondene har trukket op mod 31 mia. dollar ud af kapitalforvalteren Blackrock i andet og tredje kvartal. Mange kapitalforvaltere offentliggør ikke detaljer omkring deres forhold til de statslige fonde på grund af aftaler om hemmeligholdelse.

Saudi Arabian Monetary Agency, der er verdens fjerde største statslige kapitalfond, har trukket omkring 70 mia. dollar, mere end 10 pct. af fondens samlede beholdning, hjem i 2015 for at hjælpe landets egen økonomi, skriver Financial Times. Årsagen er olieprisen, der er mere end halveret siden midten af 2014 og har tvunget Golf-landene til at vende sig mod de statslige investeringsfonde for at skaffe finansiering. En tønde WTI-olie koster mandag morgen omkring 40 dollar.

Udover den lave oliepris er investorerne blevet bekymrede siden den kinesiske nedtur i august og ser med bekymret mine på udsigterne til amerikanske renteløft i 2016.

- Mange statsejede fonde frygter, at tingene kan gå galt igen med de forestående amerikanske renteløft. Kapitalforvalterne forbereder sig på et ujævnt 2016, siger Amin Rajan, administrerende direktør hos Create Research, ifølge Financial Times.