Goldman Sachs: Verden drukner i gæld

Den amerikanske finansgigant Goldman Sachs advarer mod, at den voksende ældrebyrde medfører, at mange landes gæld er ude af kontrol.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er brug for højere vækstrater og en helt ny politisk tilgang til det demografiske problem, hvis gælden skal holdes under kontrol, lyder det fra Wall Street-giganten.

Det skriver The Telegraph.

- Der er simpelthen for stor gæld, og den udgør en reel fare for økonomien. Derfor er der et stort behov for at skabe vækst for at arbejde gælden af, og det kræver, at man på politisk niveau adresserer den demografiske udvikling, siger Andrew Wilson, der er Goldman Sachs' chef for Europa, Mellemøsten og Afrika, til The Telegraph.

- Idet den gennemsnitlige levealder vokser, kan vi ikke længere opretholde den gældsdrevne økonomiske model, som vi har kunnet tidligere, tilføjer Wilson.

Wilson bruger den japanske økonomi som et eksempel på, hvor resten af verden er på vej hen. Her er den offentlige gæld steget til over 200 pct. af BNP, og den aldrende befolkning gør det enormt svært for Japan af vende den udvikling. Ifølge OECD vil den japanske gældsbyrde vokse til mere end 400 pct. af BNP inden 2040, hvis ikke den japanske regering indfører drastiske reformer, der adresserer problemet.

Goldman Sachs-chefen ser dog en løsning et sted i horisonten for både Japan og resten af verden. Den omfatter blandt andet øget immigration og højere pensionsalder, hvilket kan øge den samlede arbejdsstyrke og sende gælden ned.