Godt nyt i Tyskland giver håb for dansk industri

Industriproduktionen stiger i Tyskland, og det kan betyde, at der er ordrer på vej til danske virksomheder.

Den tyske bilindustris ordrer i Europa er faldet, men til gengæld er der stor efterspørgsel i resten af verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOF STACHE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyskernes økonomiske muskler er større end ventet. Det står klart, efter EUs største økonomi kunne fremvise en stigning i industriproduktionen på 2,8 procent. Stigningen er væsentligt større end ventet, og betyder, at Tyskland tilbage på niveau med sommeren sidste år, før euro-krisen slog hul i de europæiske økonomier.

Tallene fra industriproduktionen kommer blot dagen efter tyskerne kunne vise, at ordretilgangen i de tyske virksomheder også er steget mere end ventet. Sammenlagt giver de to nøgletal håb om, at de tyske økonomi kan være med til afdæmpe krisen for de andre lande i EU.

"Der er ingen tvivl om, at det er godt nyt for os i Danmark. Tyskland er vores største eksportmarked, og danske virksomheder laver mange input til tysk industri, så vi får inddirekte gavn af fremgangen," siger Ulrik Bie, chefanalytiker i Nykredit Markets.Mens økonomierne generelt går i tomgang i Europa, er der gode vækstrater i udviklingslandene og i USA. Tallene fra Tyskland viser da også, at ordrene på eksempelvis biler falder på de europæiske markeder, mens de stiger på den anden side af Atlanterhavet og i Asien.

"Vi har set et fald i ordrer herhjemme i marts, men når der er stigende ordretal i Tyskland, kan det betyde, at der er en stigning på vej herhjemme i april," siger Ulrik Bie.

Årsagen til at Tyskland klarer sig relativt nådigt gennem krisen er, at de lang tid i forvejen har gennemført de reformer, som resten af Europa nu forsøger at få presset igennem nationalforsamlingerne. I begyndelsen af årtusindet blev Tyskland kaldt "Europas syge mand", fordi landet som et af de få havde lave vækstrater.

"Tyskland gennemførte en række arbejdsmarkedsreformer, der holdt væksten i omkostninger nede. Det betyder, at de er bedre rustet i dag. Og de reformer, som det tog Tyskland ti år at gennemføre, vil de andre EU-lande nu prøve at klare på et par år," siger Ulrik Bie.

Udviklingen i Tysklands industriproduktion siden 2005

Kilde: Nykredit Markets, Makrobond