Gode nyheder er et varsel om kursfald

Den amerikanske regnskabssæson er godt i gang. Der er udsigt til pæne resultater, men har kurserne taget forskud på glæderne?

Læs mere
Fold sammen
AKTIEKALENDER

Sæsonen for offentliggørelse af årsregnskaber er skudt i gang, og sædvanen tro er de amerikanske selskaber de første til at rapportere om udviklingen året forinden.

Helt overordnet er de fleste eksperter enige om, at der er udsigt til stærke resultater fra mange af de børsnoterede virksomheder. I gennemsnit forventer aktieanalytikerne, at indtjeningen i fjerde kvartal 2003 er steget med over 20 pct. i forhold til året før.

Men vil den stigende indtjening smitte af på aktiekurserne? Eksperter hos Jyske Bank tvivler, og deres tvivl begrunder de med historiske erfaringer. Bankens analytikere har således fundet frem til, at historisk indtjeningsvækst kan benyttes som en kontrær indikator. Det begrundes med, at aktiemarkedet klarer sig bedre, når indtjeningen hos virksomhederne falder!

Det vil sige, at når væksten i indtjeningen er blevet tydelig for enhver - også de private investorer - så er aktiekurserne stort set ved at være færdige med at reagere. De private investorer, der vælger at købe aktier i denne tid, hvor der er mange positive nyheder om indtjeningen i de børsnoterede virksomheder, løber dermed en risiko for at hente et lavere afkast hjem end normalt.

Fornuftige P/E-værdier
På den anden side er de såkaldte P/E-værdier ikke skræmmende. Nøgletallet P/E siger noget om, hvad investorerne er villige til at betale for en krones overskud, og det er dermed i høj grad udtryk for investorernes forventning til den fremtidige indtjening i virksomhederne.

Da aktiemarkedet toppede i 2000, var P/E på cirka 25. I dag er det 17,5 - men hvem siger, at den ikke bør være 20?

Enkelte sektorer har taget forskud på glæderne. Det gælder således informationsteknologien, hvor P/E på verdensplan er tæt på 30, men det burde selvfølgelig ikke skræmme de investorer, der var med på IT-opturen i slutningen i 1990erne, hvor nogle dot.com-selskaber blev handlet til kurser, der svarede til en P/E på 600-700.

Hele 23 pct. af virksomhederne i det toneangivende S&P 500 aktieindeks offentliggør regnskab i den kommende uge, men der bliver ikke mulighed for at reagere på dem mandag, da det amerikanske aktiemarked tager en fridag på grund af Martin Luther King Jr. Day.

De danske børsnoterede virksomheder indleder først regnskabssæsonen for alvor i begyndelsen af februar, når en stribe banker er klar med deres tal.

Møde for de kloge
En stor del af verdens kloge hoveder er samlet i Davos, der ligger i den schweiziske del af alperne. Her indleder World Economic Forum det årlige møde på onsdag.

Da mødet fortsætter ugen ud med foredrag og diskussioner om verdens økonomi, bliver der nok tid til en formiddag på ski for nogle af prognosemagerne.

Økonomer i Danmark, som ikke har fået indløst billet til Davos, må tage til takke med tal for forbrugerforventninger fra Danmarks Statistik sidst på ugen.