Gode ejendomskøb søges

Ejendomsafkast slår afkast på statsobligationer, men der er blevet længere mellem de sikre ejendomskøb. I stedet for at købe selv kan man dog gå via fonde, kommanditselskaber eller ejendomsaktier.

4-5 procent afkast på gode ejendomme med lav risiko slår nemt det aktuelle afkast på 1-2 procent på statsobligationer. Fold sammen
Læs mere

Alle ved, at boblen på ejendomsmarkedet i midten af nullerne var en af de afgørende faktorer bag finanskrisen. Men efter nedturen kom hurtigt en renaissance for ejendomsmarkedet: De institutionelle investorer og velhavere med penge til at købe ind har gjort det i stor stil.

Årsagen var og er den lave rente. Kan man få fire-fem procent i afkast fra en velbeliggende ejendom med lav risiko for en dag at stå uden lejere, er det langt mere attraktivt end det par procent, man får på statsobligationer. Ejendomme bød på en attraktiv kombination af pænt afkast og lav risiko.

Sådan er det til dels stadig – men kun til dels. De bedste ejendomme er efterhånden handlet højt op i værdi, så forskellen til obligationsrenten er ikke så stor længere.

Det er altså sværere at gøre gode køb i dag. Men det er muligt, for kun de bedste ejendomme har været efterspurgt siden krisen. De næstbedste – f.eks. kontorejendomme i forstæderne – er først nu ved at blive efterspurgte. Det betyder, at det mulige afkast stiger brat, hvis man er villig til at påtage sig blot moderat risiko for en periode med frafald af lejeindtægter.

»Der er bestemt muligheder i markedet. Men jeg tror, man skal sætte sine afkastforventninger ned i forhold til det, man har set de seneste 30 år,« siger Henrik Drusebjerg, seniorstrateg i Nordea.

»Ejendomsinvesteringer er selvfølgelig begunstigede af, at ejendommene er kommet ned i pris i forhold til tiden under boblen. Men priserne bliver holdt nede af, at det er blevet sværere at få finansiering. Desuden vil finansieringen blive dyrere, hvis renten stiger, fordi konjunkturerne bliver bedre. Så jo – der er positive afkast at komme efter, men man skal langt fra sætte næsen op efter de samme gevinster som tidligere. Så længe inflationen ligger under to procent, er et afkast på fire eller fem procent aldeles glimrende,« siger han.

En ulempe ved ejendomsmarkedet er, at det er så indviklet. Skal man købe en ejendom alene eller sammen med nogle få parter, kræver det dels solide kompetencer i drift, dels et nøje kendskab til det lokale marked. Selv de allermest professionelle ejendomsselskaber bevæger sig kun meget forsigtigt uden for deres kerneområder.

Ulemperne gælder også, selv om man køber via kommanditselskaber, som der heller ikke udbydes mange af for tiden.

En anden mulighed er at købe sig ind gennem fonde, hvor man typisk binder sin kapital for en årrække. Gennem fondene kan man købe sig ind i spændende markeder i udlandet, og man kan få del i en bred portefølje, hvilket reducerer risikoen. Omvendt indebærer konstruktionen også en del omkostninger.

En anden mulighed er at købe aktier i børsnoterede ejendomsselskaber. Her har vi på hjemlig grund Jeudan, der har fokus på førsteklasses-ejendomme i det centrale København. Aktien er af samme grund steget meget i værdi de seneste år. Det nynoterede selskab Fast Ejendom Danmark har derimod investeret i såkaldt sekundære ejendomme. Selskabet er dog meget småt, og omsætningen i aktien er ganske lille.