God forberedelse gav bedre effektivitet

Integration. Det var en kombination af hurtig sprogundervisning, inddragelse af de ansatte og tålmodighed, som gav virksomheden Vinderup Træindustri en stor succesoplevelse med sine nye medarbejdere fra Polen og Letland. Virksomheden vil nu hente yderligere østarbejdere til landet.

Opskriften på at integrere og fastholde østarbejdere i danske virksomheder er enkel: det handler om god forberedelse. I hvert fald hvis man spørger Vinderup Træ Industri A/S, som har haft stor gavn af sine nye østarbejdere.

Sidste år gjorde fire polakker og to letter nemlig deres indtræden i den jyske virksomhed, som havde akut behov for arbejdskraft. Men virksomheden nåede at forberede sig på de polske medarbejderes ankomst, og det viste sig at være en god investering.

»Vi tog et møde med de danske medarbejdere, hvor vi forberedte dem på at være særligt tålmodige med dem. Nogle af dem var lidt usikre på, hvordan de skulle kommunikere med deres nye kollegaer, men vi havde sørget for, at alle som minimum kunne gøre sig forståelige på engelsk«, siger driftsleder Bjarne Stensig Andersen.

Det viste sig hurtigt, at de nye ansatte var flittig og hurtigt lærte, hvordan de forskellige maskiner fungerede. Alligevel havde virksomheden sørget for at gøre livet lettere ved at oversætte nogle af manualerne til polsk og sende dem på sprogkursus om aftenen.

»Vi fandt også en lettisk medarbejder, som både kunne lidt polsk og dansk. For vi fandt ud af, at selvom polakkerne kunne gøre sig forståelige på engelsk, kunne de sagtens havne i en situation, hvor de skulle bruge en dansk maskin-manual. Så skulle de enten have hjælp fra tolken eller kunne læse det selv, så derfor fik vi oversat manualerne,« forklarer Bjarne Stensig Andersen.

Små skridt gav gevinstMen det er ikke nok at sende østarbejderne på sprogkursus. Man skal også have tålmodighed til at lære dem op.

»Vi gav dem nogle lette opgaver, og håbede selvfølgelig at de med tiden kunne overtage det mere krævende arbejde. Vi fik heldigvis ret, og de er nogle af de mest stabile og effektive medarbejdere, jeg har haft,« siger Bjarne Stensig Andersen.

Han råder derfor andre virksomheder til at investere tid og kræfter i østeuropæiske medarbejdere.

»Sprogkursus, tålmodighed og forberedelse af alle medarbejdere - det kan sagtens betale sig for den effektivitet, østarbejderne leverer efterfølgende,« siger han.