GN Store Nord førte an i bredt funderet KFX-fald

De europæiske aktiemarkeder og det danske KFX-indeks blev i går sendt klart i minus på rekordhøje oliepriser og skuffende jobtal. TDC lyste op efter opjustering fra finanshuset Goldman Sachs.

Det danske KFX-indeks fulgte i går en klar negativ udvikling på de europæiske aktiemarkeder. Det var især en rekordhøj oliepris samt uventet få nye amerikanske job, som sendte markederne i minus. Samlet faldt KFX-indekset 1,0 pct. til kurs 266,4 og blev især trukket ned af A.P. Møller - Mærsks B-aktie (- 2,4 pct.). Men KFX-faldet var bredt funderet og kun to af selskaberne i det danske hovedindeks lukkede i en højere kurs. Mest faldende var GN Store Nord, som lukkede hele 4,2 pct. lavere.

I den positive ende lå TDC (+ 1,7 pct.) som det mest stigende KFX-selskab. Teleoperatøren fortsatte dermed opturen oven på selskabets flotte regnskabsaflæggelse torsdag. Med til stigningen hører, at TDC i går blev opjusteret af det internationale finanshus Goldman Sachs, som nu har den positive anbefaling »outperform« mod den tidligere neutrale »in-line« på det danske teleselskab.

Vestas (+ 0,3 pct.) har fået en ny canadisk ordre på i alt 55 mio. euro. Ordren går på levering af 30 vindmøller med en kapacitet på 1,8 MW hver. Projektet skal gennemføres i år, men ændrer ifølge Vestas ikke på selskabets forventninger til årsresultaterne.

DSV (- 1,5 pct.) kunne i går meddele, at selskabet har købt halvdelen af aktierne i DFDS Transport Logistics tilbage. For godt to år siden solgte transportselskabet aktieposten til hollandske TNT. Men af kommercielle årsager samt som følge af andre opkøb har det hollandske selskab ønsket at skille sig af med posten igen. Ifølge meddelelsen fra DSV, der altså igen ejer hele DFDS Transport Logistics, er selskabet meget tilfredse med tilbagekøbet.

Det lykkedes ikke for Novo Nordisk (- 0,3 pct.) at forhindre amerikanske Teva Pharmeuticals Industries og Savient Pharmeuticals i at sælge væksthormoner i USA. Det danske selskab har ellers forsøgt at beskytte salget af væksthormoner via patenter. Men nu har en amerikansk dommer afgjort, at der har været en fejl i Novo Nordisks patentansøgninger.

SAS (- 0,5 pct.) har haft fremgang i antallet af rejsende i juli måned, hvor 7,6 pct. flere passagerer benyttede flyselskabet set i forhold til sidste år. Samtidig oplyser selskabet, at det hårde prispres, som længe har præget flybranchen, efterhånden er begyndt at aftage.

Denne vurdering deles også af Handelsbanken, som i går hævede anbefalingen på det skandinaviske flyselskab til »køb«. Banken forudser netop også stigende billetpriser i den kommende tid og vurderer, at SAS er faldet for meget på det sidste. De positive nyheder for SAS sikrede, at aktien kun faldt marginalt i forhold til de andre europæiske flyselskaber, som led store kurstab.