GN-regnskab under lup

Et af KFX-aktiernes bedste papirer detseneste år - GN Store Nord - kommer med regnskab mandag. Amerikanske nøgletal vil måske sende renterne op, fordi frygten for inflation tager til.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AKTIEKALENDER

Regnskabssæsonen især i USA lakker mod enden, og selv om de fleste resultater var flotte, så blev selskaberne straffet markant, hvis de ikke levede op til forventningerne. Resultater over det ventede blev derimod stort set ikke belønnet.

Stemningen i markedet er ændret til det mere negative på kort tid. Væk er forårets store optimisme og købelyst, og det kan måske varsle en periode med lidt pressede aktier, stigende renter og storpolitisk usikkerhed.

De økonomiske nøgletal - specielt de amerikanske - bliver dog ved med at overraske positivt. Så alt tyder på, at opsvinget ruller videre resten af året.

Når der alligevel er lidt triste udsigter, skyldes det især de stigende renter, og det ramte aktier fra »nye markeder« og teknologiaktier hårdest.

Det er så i dette lidt mere barske miljø, at GN Store Nord med Jørn Kildegaard som topdirektør mandag skal fremlægge regnskab.

GN-aktien har været lidt af en guldgrube at eje det seneste år - kursen er steget hele 106 procent. Det hænger blandt andet sammen med, at GN Store Nord har flyttet sin produktion af høreapparater og hovedsæt til Kina, hvilket øger indtjeningen. Men omsætningen er under pres bl.a. af den lavere dollarkurs, og skuffer GN Store Nord her på ny, kan det godt give anledning til en alvorlig afklapsning, som det også blev set efter årsregnskabet.

GN har fokus rettet mod høreapparater i GN ReSound og hovedsæt i GN Netcom, men fremdriften i indtjeningen skal især komme fra høreapparater. Her har Jørn Kildegaard længe lovet, at lønsomheden kommer op på niveau med de bedste selskaber i branchen, der også tæller danske William Demant og Widex.

Næste uge byder også på regnskab fra BHJ Gruppen, Greentech Energy Systems, Jeudan, Codan og Københavns Lufthavne, og så vil Danmarks Statistik mandag udsende danske inflationstal for april. I marts var inflationen 0,7 procent - det laveste i 50 år.

Men nu ventes en stigning til måske 1,0 pct. i april og senere på året endnu mere, fordi forbruget er på vej op, og virkningen af de lavere afgifter på spiritus og cigaretter ebber ud. Fortsat har Danmark dog en lavere inflation end euroområdet, så der er ingen grund til panik.

Forbrugernes humør
Det mest spændende amerikanske nøgletal er også et inflationstal, som ventes at stige. Sker det, kan det øge forventningerne til, at der kommer en snarlig amerikansk rentestigning, som kan presse aktier og obligationer yderligere i den kommende uge.

Mere konkret ventes den amerikanske inflation at stige fra 1,7 pct. i marts til 2,2 pct. i april, og der er yderligere stigninger på vej senere på året. Så det kan meget vel være, at frygten for inflation igen bliver et vigtigt tema i markedet, som bidrager til at presse de lange renter op.

Men ellers kommer der også tal for butikkernes detailsalg, og det ventes at stabilisere sig i april efter pæne stigninger i de foregående måneder.

Endelig vil de finansielle markeder formentlig også blive påvirket af forbrugertilliden fra Michigan.

De vil sammen med detailtal give en ide om, hvilket humør de amerikanske forbrugere er i.