Globalt opsving styrket

Verdensøkonomien er i god form. Men investorer er tilsyneladende skræmte af terrorfrygt, oliepriser og formodninger om, at opsvingets bedste fase er overstået.

Læs mere
Fold sammen
Opsvinget tog til i styrke over hele verden i den forgangne måned. I USA har fremgangen i industrien historiske proportioner, men også i Europa og Japan melder virksomhederne om tiltagende vækst.

Det fremgår af de månedlige målinger af aktiviteten hos industriens indkøbschefer, der tidligere har vist sig at være en ganske præcis indikator for hele økonomien, i hvert fald i USA. Og netop i USA går det helt forrygende. Det såkaldte ISM-indeks, der udarbejdes af landets indkøbschef-forening, steg fra 61,1 til 62. Alle værdier over 60 er ensbetydende med meget kraftig vækst, og indekset har nu ligget på det niveau i ni måneder. Noget lignende er ikke set siden 1973, fremhæver foreningen.

»Og udsigterne er fortsat meget opmuntrende, eftersom tallene for nye ordrer og produktion accelererede i juli,« fremhæver Norbert Ore fra indkøbschef-foreningen i en kommentar til tallene. I euro-landene havde industrien også stigende fremgang i juli, viser en tilsvarende måling, som analysebureauet NTC Research laver for Reuters.

Accelererende vækst
Med et indekstal på 54,7 er fremgangen dog stadig væsentligt under USAs. Og i store lande som Tyskland og Italien er det stort set kun eksporten, der sikrer væksten, fremhæver NTC Research. I Frankrig er der derimod også tale om et opsving på hjemmemarkedet.

Japanske virksomheder meldte også om accelererende vækst i juli. Det samme gælder i Danmark, hvor indekset fra Dansk Indkøbs- og Logistikforum dog har en tendens til at vise meget store udsving fra måned til måned.

Men trods de positive meldinger faldt de fleste af verdens toneangivende aktieindeks i går. Over for nyhedsbureauerne peger aktiehandlere på bekymringen om et muligt nyt terrorangreb på New York som en del af forklaringen. Bevæbnede vagter blev i går stationeret uden for byens børs.

Desuden satte olieprisen ny rekord på det amerikanske marked i går. Og det giver en god anledning til at sælge sine aktier i en situation, hvor det er usandsynligt, at opsvinget bliver meget kraftigere, lyder kommentaren fra flere analytikere.