Globale topledere tror på vækst i egne virksomheder

Globale topledere tror på vækst i egne virksomheder, men frygter bl.a. for konsekvenserne af overregulering, mangel på kvalificeret arbejdskraft og geopolitisk uro, viser stor analyse.

Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De globale topledere tror på vækst i egen virksomhed, selvom knap halvdelen forventer, at væksten i den globale økonomi flader ud i det kommende år.

Det viser PwC’s årlige »Global CEO Survey« baseret på interviews med 1.322 topledere i 60 lande i det sidste kvartal af 2014. Rapporten blev offentliggjort tirsdag aften i Davos i forbindelse med åbningen af World Economic Forum’s årsmøde i den schweiziske bjergby.

Mogens Nørgaard Mogensen, senior partner og adm. direktør i PwC, udlægger teksten sådan: »Verden står over for betydelige udfordringer både økonomisk og politisk. Alligevel er virksomhedernes tro på vækst i egen virksomhed stabil, og den er endda stigende blandt de danske topledere, når de ser tre år frem.”

Han mener, at troen på vækst i egen virksomhed vidner om, at virksomhederne er blevet mere robuste over for påvirkninger udefra. »Det skyldes i høj grad arbejdet med at trimme organisation og forretning, som nu har stået på i en årrække,« siger han.

I Danmark tror hver tredje topleder i høj grad - og over halvdelen i nogen grad - på vækst i de kommende 12 måneder i egen virksomhed. Vækstambitionerne for egen virksomhed er med Mogens Nørgaard Mogensens ord intakte set i forhold til rapporten fra sidste år. Men toplederne må gå nye veje for at indfri deres ambitioner, for virksomhederne er især udfordret på tre felter - ændret lovgivning, stigende konkurrence og ændringer i forbrugeradfærd.

”Der er ingen nemme veje til vækst for dagens CEO, hverken når det gælder nye kunder, salgskanaler eller produkter og services,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Det øger presset for konstante omstruktureringer. Toplederne ser bl.a. et stigende behov for at indgå i nye alliancer, og i år planlægger 51 % at indgå i nye alliancer eller joint ventures mod 44 % sidste år.

”Alliancerne skal være med til at udvide markederne, reducere omkostninger og dele risici, og som noget nyt svarer størstedelen af toplederne, at alliancerne skal være med til at give adgang til ny teknologi, ” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Det er dog fortsat besparelser, der står højest på agendaen. Hele 71 procent af toplederne planlægger besparelser i de kommende 12 måneder, mens 31 procent forventer at outsource forretningsprocesser eller -funktioner.

”Driftseffektiviseringerne er kommet for at blive. Men samtidig er toplederne opmærksomme på, at de ikke udelukkende kan effektivisere sig til vækst, og derfor satser de i stigende grad på bl.a. nye alliancer, der kan give konkurrencemæssige fordele og være med til at sikre adgang til nye kunder, nye markeder og ny teknologi,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

En af de mere overraskende pointer i rapporten er, at Kina ikke længere er det vigtigste vækstmarked for de globale topledere. I stedet indtager USA førstepladsen, mens Kina ligger på en andenplads og Tyskland på en tredjeplads.

”Væksten i Kina har været faldende, og det slår igennem i årets analyse. Samtidig er der en genvunden positiv stemning i USA, der nu bliver opfattet som det mest attraktive vækstmarked,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.