Globale storbanker drages ind i Danske Banks hvidvaskskandale

To amerikanske og en tysk storbank er blevet bedt om at dele informationer om Danske Banks hvidvasksag med amerikanske efterforskere.

Flere andre bankerer kommet i de amerikanske myndigheders søgelys i kølvandet på hvidvaskskandalen i Danske Banks afdeling i Estland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Amr Alfiky/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle af verdens allerstørste banker er blevet kontaktet af de amerikanske myndigheder i forbindelse med efterforskningen af Danske Banks hvidvasksag.

Det skriver erhvervsmediet Bloomberg.

Det drejer sig om tyske Deutsche Bank og de to amerikanske storbanker Bank of America og JPMorgan Chase & Co.

De tre banker fungerede alle i en periode som såkaldte korrespondentbanker for Danske Banks estiske filial, og de håndterede dermed blandt andet en stor del af de enorme dollartransaktioner og -konverteringer, som mistænkelige kunder i filialen foretog over en årrække.

Ifølge Bloomberg er bankerne endnu ikke decideret mål for efterforskningen, der ledes af det amerikanske justitsministerium og anklagemyndigheden i New Yorks Manhattan-distrikt. Også det amerikanske børstilsyn skulle angiveligt være i gang med at undersøge sagen.

De tre banker er dog blevet bedt om at dele centrale informationer om de mistænkelige transaktioner gennem Danske Bank med de amerikanske myndigheder - blandt andet for at få fastslået, om de tre storbanker i lighed med Danske Bank har brudt hvidvaskreglerne og undladt at kontrollere for og indberette mistænkelige forhold.

Penge sendt videre fra Danske Bank

Berlingske har i halvandet år afdækket, hvordan en gruppe mistænkelige, udenlandske kunder – såkaldte non-residents – i den estiske filial sendte store og meget suspekte pengestrømme gennem konti i filialen, uden at Danske Bank kontrollerede kunder og transaktioner, som loven kræver det.

Banken har siden indrømmet, at 1.500 mia. kroner blev sendt gennem den estiske filial mellem 2007 og 2015, hvoraf »en stor del« ifølge banken var mistænkelig. Sagen er siden blevet kendt som en af verdenshistoriens største hvidvasksager.

Berlingskes omfattende datamateriale, der blandt andet består af tusindvis af sider med kontoudtog, viser, at en del af transaktionerne i dollar gennem kontiene i Danske Bank Estland blev sendt videre gennem blandt andet disse tre storbanker. Desuden har bankerne foretaget valutakonverteringer på vegne af Danske Bank, der ikke selv har en såkaldt dollar clearing, som giver banker tilladelse til at veksle udenlandsk valuta til dollar.

Hvidvasksagen har kostet hele topledelsen i Danske Bank jobbet og sendt banken ud i dyb krise. Hvis de amerikanske myndigheder konstaterer, at Danske Bank har medvirket til hvidvask – eller direkte har gjort sig skyldige i hvidvask – kan banken se frem til en bøde i milliardklassen.

De tre banker har ikke ønsket at kommentere sagen over for Bloomberg.

Deutsche Bank har tidligere selv været centrum i en omfattende hvidvasksag, der kostede banken milliardbøder sidste år.

JP Morgan Chase advarede i 2013 Danske Bank om de mistænkelige kunder og annullerede efterfølgende sit korrespondentbankforhold med filialen. De to andre banker fortsatte samarbejdet i yderligere to år, men også Deutsche Bank advarede undervejs Danske Bank mod de lyssky kunder. Flere storbanker – herunder Deutsche Bank – afviste desuden undervejs flere af de mest lyssky overførsler fra Danske Bank.

Trods en lang række advarselstegn fik Danske Bank først lukket porteføljen med non-residents i 2016, og først efter Berlingskes afsløringer sidste år iværksatte banken en undersøgelse af sagen.