Global opbremsning rammer også dansk vækst

Væksten i det danske bruttonationalprodukt (bnp) skrues i år op, men sænkes for næste år af OECD.

Angel Gurria, General Secretary of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), delivers a speech as he presents the OECD Economic Outlook at the OECD headquarters in Paris on May 21, 2019. - Global trade tensions and political uncertainty are weighing on the world's economy, the OECD warned on May 21, 2019, cutting its global growth forecast for this year to 3.3 percent, down from the 3.5 percent it predicted in November. (Photo by ERIC PIERMONT / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC PIERMONT

Danmark går ikke fri af den globale opbremsning i økonomien, som Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) forudser i sin prognose, der er offentliggjort tirsdag.

OECD hæver ganske vist sit vækstskøn for den danske økonomi, men trenden peger stadig nedad for de kommende år.

Hvor væksten i det danske bruttonationalprodukt (bnp) skrues op til en vækst i år på 2,1 procent mod den tidligere forventning på 1,9 procent, så sættes væksten ned i et lavere gear i 2020.

Her venter OECD en bnp-vækst på 1,7 procent mod tidligere ventet 1,6 procent.

Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonomi i Danske Bank, påpeger, at dansk økonomi har været forholdsvis robust med stigende eksport og en pæn vækst i privatforbrug og investeringer, i forhold til den svaghed der har været internationalt.

»Vi er meget enige i, at de største risici, som dansk økonomi står overfor for tiden, er internationale.«

»Der er en betydelig risiko for en ny krise i udlandet inden for en overskuelig fremtid, og den vil næppe gå dansk økonomi helt forbi,« skriver hun i en kommentar til prognose.

Ifølge prognosen skyldes opbremsningen en svagere udenlandsk efterspørgsel på danske varer.

Oveni vurderes det danske arbejdsmarked fortsat som »stramt« med stigende lønninger.

OECD giver som altid en række anbefalinger til, hvordan medlemslandenes økonomi kan styrkes.

For Danmarks vedkommende lyder opskriften på en gradvist stramning af finanspolitikken med henblik på at få balance i statens indtægter og udgifter næste år.

Organisationen anbefaler også en sænkning af topskatten og skatten på kapitalindkomster.

Det vil i højere grad tilskynde investeringer i innovation, uddannelse og iværksætteri, står der.

/ritzau/