Global afmatning kan forsinke amerikansk normalisering

Toppen i den amerikanske centralbank viser stigende bekymring for den forbedrede amerikanske økonomis evne til at modståen udenlandsk afmatning og en styrket dollar.

- Hvis den udenlandske vækst er svagere end forventet, kan konsekvensernefor den amerikanske økonomi føre til at Fed afvikler lempelserne langsommere endellers, lød det fra Federal Reserves vicedirektør og næstkommanderende, Stanley Fischer, lørdag i en tale på årsmødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONEN ZVULUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topfolk fra den amerikanske centralbank - Federal Reserve - ser afmatningen i den globale vækst som en trussel mod opsvinget i den amerikanske økonomi ogadvarer om at det kan føre til en forsinkelse af normaliseringen af Federal Reserves pengepolitik.

Det fremgår af udtalelser på Den Internationale Valutafonds (IMF's) årligemøde i Washington i weekenden.

- Hvis den udenlandske vækst er svagere end forventet, kan konsekvensernefor den amerikanske økonomi føre til at Fed afvikler lempelserne langsommere endellers, lød det fra Federal Reserves vicedirektør og næstkommanderende, Stanley Fischer, lørdag i en tale på årsmødet.

Bemærkningen, som blev gentaget af andre af centralbankens topfolk, viser stigende bekymring for den forbedrede amerikanske økonomis evne til at modståen udenlandsk afmatning og en styrket dollar. Lignende bekymringer blev lufteti sidste uge i referatet fra det seneste møde i Federal Reserves pengepolitiske komite, FOMC.

- Jeg er bekymret over væksten i hele verden. Det er naturligvis ting, som vi er nødt til at tage med i overvejelserne om udformningen af vores egen nuværende fremadrettede pengepolitik, lød det fra Fed-vicedirektør Daniel Tarullo i forbindelse med IMF-forhandlingerne.

Valutafonden reducerede i sidste uge prognoserne for den globale vækst i 2015 til en ekspansion på 3,8 pct. fra juli-prognosens 4. pct.

Topchef i Federal Reserve of San Francisco Fed, John Williams, sagde, at idet både Bank of Japan og Den Europæiske Centralbank forfølger en utraditionel pengepolitik, er der en risiko for spændinger mellem de store centralbanker.

- Det er et globalt finansielt system, og der er en masse usikkerhed derude.I mine øjne er det de tværgående strømninger, der øger usikkerheden og risikoenpå de globale markeder. Det er ikke bare, hvad Fed gør. Det er det faktum, atcentralbankerne bevæger sig i forskellige retninger af fuldstændigt relevantegrunde, vurderede John Williams en konference i Institut for International Finance i Washington.

Den Europæiske Centralbank præsident Mario Draghi indikerede en fortsat biasmod lettere pengepolitik, da han gentog ECBs søgen mod at øge størrelsen afbankens balance gennem obligationsopkøb. Men et mål for opkøbsprogrammet ville han dog ikke sætte på.

- Det er meget svært for mig at opgive et nøjagtigt tal på nuværendetidspunkt, lød det afvigende fra Draghi.

Hidtil har et flertal af Federal Reserves topfolk ventet at hæve dentoneangivende rente engang næste år, ifølge de fremskrivninger som blev offentliggjort efter det pengepolitiske møde i september.

Stanley Fischer sagde, at Fed ikke vil hæve renterne før væksten i USA "er avancerede nok", og før at vækstmarkederne er i stand til atklare rentestigningen.

- Stramning bør kun ske på baggrund af en styrkelse af amerikansk økonomi ogi et miljø med forbedret tillid i husholdningerne og virksomhederne, lød det.

Også den lave inflation giver anledning til bekymring. Det fik topchef icentralbankens afdeling i Chicago, Charles Evans, til at pointere, at hans personlige præference er at holde renterne i ro, indtil der er en gevaldig stortillid til, at økonomien virkelig at ved at lette.

- Vi er ved et punkt, hvor vi har brug for at få inflationen op, sagde han.

Federal Reserves foretrukne mål for pris-inflationen, det personligeforbrugsudgifts-indeks steg blot 1,5 pct. på årsbasis i august og det har ikkehar oversteget centralbankens 2 pct.s mål siden marts 2012.