Glencore gearer op til gigantisk gældsbarbering

Det store råvareselskab Glencore skal have tøjlet gælden gevaldigt.

Glencore-aktien blev suspenderet i Hongkong før offentliggørelsen af den store plan, og aktieinvestorerne har endnu ikke haft chance til at reagere på nyheden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele 10 mia. dollar (67 mia. kr.) vil Glencore skære af nettogælden, så den falder til i nærheden af 20 mia. dollar (134 mia. kr.) i løbet af 2015 og 2016.

Først og fremmest skal selskabet rejse 2,5 mia. dollar i en aktieemission, som allerede er fuldt garanteret - dels af Citigroup og Morgan Stanley, dels af den øverste ledelse i selskabet, herunder topchef Ivan Glasenberg.

Samtidig bliver der ikke betalt udbytte til aktionærerne i løbet af det næste år, hvilket sparer yderligere 2,4 mia. dollar, og der skal sælges aktiver for 2,0 mia. dollar.

De sidste milliarder skal findes i reduktioner i arbejdskapitalen, ved mindre låntagning og ved en yderligere opbremsning i investeringerne.

Gældsplanen kommer efter dialog med aktionærer, som har ønsket en styrket balance hos råvareselskabet, der er ramt af uro på verdensmarkedet og et fald i blandt andet kobberprisen, der er tæt på det laveste niveau i seks år.

Glencore-aktien blev suspenderet i Hongkong før offentliggørelsen af den store plan, og aktieinvestorerne har endnu ikke haft chance til at reagere på nyheden.