Gigantisk virksomhedshandel står angiveligt foran aflysning

Nye skatteregler fra det amerikanske finansministerium har angiveligt fået Pfizer til at aflyse købet af Allergan, ejeren af skønhedsproduktet Botox, skriver Bloomberg News med henvisning til en person med kendskab til forholdet.

Læs mere
Fold sammen

Transaktionen ville, hvis den blev gennemført, med 160 mia. dollar have været den største virksomhedshandel nogensinde inden for sundhedsplejesektoren, men nu står Pfizer ifølge Bloombergs kilde i stedet foran at skulle betale 400 mio. dollar i et gebyr til Allergan for udgifter relateret til handlen.

Allergan er drevet fra New Jersey men har domicil i Dublin, og et afgørende incitament for New York-baserede Pfizers overtagelse var, at det med overtagelsen kunne skifte skatteadresse til Irland, hvor selskabet gennem en lavere skattesats kunne spare milliarder i skat.

Netop den praksis, at amerikanske virksomheder flytter deres skattepligtige adresse ud af landet, har gennem længere tid mødt stor modstand fra USA's præsident, Barack Obama, og den amerikanske regering foreslog mandag skrappere end ventede regler for at bremse den trafik.

De nye regler fik mandag aktien i Allergan til at dratte 14,8 pct. til 236,55 dollar som følge af spekulationer om, at Pfizer så ville trække stikket til købet, som blev offentliggjort i slutningen af sidste år. Pfizer-aktien steg derimod 2,1 pct. til 31,36.