GGGI bruger bistandsmidler på relativt velstående lande

Klimaorganisationen GGGI har projekter i lande, der er for velhavende til, at danske organisationer må bruge bistandsmidler der.

 En række af klimaorganisationen Global Green Growth Institutes (GGGI) projekter er målrettet lande, der er så velhavende, at danske organisationer som udgangspunkt ikke må bruge bistandsmidler der. Her et billede fra sidste år hvor Lars Løkke Rasmussen var formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: YONHAP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række af klimaorganisationen Global Green Growth Institutes (GGGI) projekter er målrettet lande, der er så velhavende, at danske organisationer som udgangspunkt ikke må bruge bistandsmidler der.

Det fremgår ifølge Information af en arbejdsplan for organisationen fra 2014 til 2016.

Mere end 30 procent af GGGIs budget til projekter er i år afsat til lande, der har en bruttonationalindkomst per indbygger på mellem 4.086 og 12.615 amerikanske dollar om året.

I Danmark må danske organisationer som udgangspunkt kun bruge bistandsmidler i lande med en bruttonationalindkomst på under 3.268 dollar per indbygger om året.

Reglen gælder imidlertid ikke for internationale organisationer, og da Danmarks støtte til GGGI ikke er øremærket specifikke projekter, står det organisationen frit for at bruge dem i relativt rige lande. Det gælder eksempelvis Mexico, der har en bruttonationalindkomst per indbygger på 9.700 dollar.

»Danmark ville aldrig selv støtte et så rigt land som Mexico. Men danske bistandsmidler bliver altså gennem GGGI brugt på lande og aktiviteter, som vi ikke normalt ville mene var et relevant mål for støtte,« siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Lars Engberg-Pedersen til avisen.

Han påpeger dog, at det - set udelukkende fra et grønt perspektiv - kan give god mening at fokusere på lidt rigere lande, som har et CO2-udslip, man kan reducere.

»Men det er ikke uproblematisk, når man tager pengene fra bistandskassen,« siger han.

Professor ved Aarhus Universitet og ekspert i udviklingsøkonomi Christian Bjørnskov kalder det »tankevækkende«, at GGGI har engageret sig i Mexico.

»Hvis man skulle engagere sig i den region, så ville det efter min vurdering være langt mere relevant at engagere sig i lande som Bolivia, Honduras eller nogle af de andre lidt fattigere latinamerikanske lande,« siger han til Information.

GGGI oplyser i en mail til Information, at de pågældende lande er berettiget til støtte ud fra OECDs retningslinjer, og at GGGI også har aktiviteter i flere af de lande, hvor de fleste fattige i verden lever.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) skal onsdag i samråd om Danmarks støtte til GGGI.