Geopolitisk uro trækker ned i tysk erhvervstillid

Den tilspidsede situation i Ukraine og kampene i Mellemøsten er højst sandsynligt grunden til, at det tyske erhvervstillidsindeks, Ifo-indekset, faldt i juli. Det bør dog ikke få betydning resten af året.

Skibsskure fra Metallguss GmbH i den tyske by Waren Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS BUETTNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder vurderingen fra Kim Blindbæk, makroanalytiker i Sydbank. Det primære Ifo-indeks faldt i juli til 108 fra 109,7 måneden før. Indekset for de tyske virksomheders vurdering af det nuværende forretningsklima faldt til 112,9 fra 114,8 måneden før, mens indekset, der udtrykker virksomhedernes forventninger til fremtiden, faldt til 103,4 fra 104,8.

- Vi vurderer, at Ifo-indekset primært er trukket ned af usikkerhed på grund af uro i blandt andet Ukraine og Mellemøsten. Det bakkes også op af, at delindekset for den nuværende situation aftager i juli, vurderer Kim Blindbæk.

Han vurderer dog, at den nuværende modvind ikke kommer til at få den store betydning for den økonomiske vækst i resten af året.

- Vi forventer, at den tyske økonomi igen vil komme op i gear i tredje kvartal til gavn for hele eurozonen - og i særdeleshed Danmark. Tysk økonomi vil blandt andet få gavn af lidt bedre vækstudsigter for verdensøkonomien og lidt lavere oliepriser, vurderer Kim Blindbæk.

- Den tyske Bundesbank har for nylig meldt ud, at de anser vækstnedgangen i andet kvartal som værende midlertidigt. Den Internationale Valutafond (IMF) har desuden opjusteret forventningen til den økonomiske vækst i Tyskland i 2014. På kort sigt er der dog risiko for, at geopolitisk uro kan bremse den økonomiske vækst, fortsætter Kim Blindbæk.

Det tyske Ifo-indeks dækker over omkring 7000 tyske selskabers opfattelse af det nuværende forretningsklima, og hvordan virksomhederne venter, at de næste seks måneder vil blive.

/ritzau/FINANS