Genmab har store planer i Hillerød

Det danske biotekselskab Genmab vil skabe 200 nye job i Hillerød med en ny medicinalfabrik til op mod 125 mio. kr., som skal stå klar i slutningen af 2004.

Læs mere
Fold sammen
UTRECHT

Biotekselskabet Genmabs løfter om at lave produktion i Danmark er ved at ligne en realitet. Fra slutningen af 2004 vil Genmab producere medicin mod blandt andet kræft og kronisk leddegigt, og det umiddelbare udbytte for Hillerød bliver 200 nye jobs.

Det bliver konsekvensen af, at selskabets bestyrelse netop har godkendt planerne om byggeri af en 10.000 kvadratmeter stor medicinalfabrik i Hillerød. Genmabs nye fabrik bliver nabo til amerikanske Biogen og Novos fabrikker.

»Det er en stor fordel at placere produktion i nærheden af andre virksomheder. Det gør det blandt andet lettere at rekruttere medarbejdere til områder, hvor der også er andre virksomheder af samme art,« siger Lisa Drakeman, adm. direktør i Genmab.

Michael Wolff Jensen, selskabets finansdirektør, oplyser, at Genmab og Hillerød Kommune netop nu forhandler de sidste detaljer på plads i udkastet til et skøde på en grund på 100.000 kvadratmeter.

»Købet er endnu ikke foretaget, men grunden er reserveret til os,« siger han.

Genmab planlægger byggeriet i samarbejde med Novo Nordisk Engeniering, men mangler stadig at få finansieringen af fabrikken på plads. Biotekselskabet regner ikke med selv at skulle betale for byggeriet. Det er ikke, fordi selskabet ikke har råd til det. Genmabs pengetank rummer nemlig 196 mio. dollar, hvilket gør det til et af Europas bedst finansierede biotekselskaber.

Men selskabets egne penge er øremærkede til andre formål end til byggeri, oplyser Michael Wolff Jensen.

»Vi skal bruge pengene på forskning i og udvikling af nye lægemidler - ikke på mursten. Derfor forventer jeg, at vi finder frem til en sale and lease back ordning med et dansk eller skandinavisk konsortium. Når vi er parate, går vi til de potentielle investorer,« siger Michael Wolff Jensen.

Den nye medicinalfabrik skal i første omgang producere antistoffer, som skal bruges i medicinske forsøg på mennesker. Indtil da forventer selskabet at lave aftaler om kontraktproduktion hos andre selskaber. Senere er det muligt at udvide til storskala-produktion, hvis det bliver nødvendigt.

»Vi tager en ting ad gangen. Grunden er stor nok til, at vi kan etablere en kommerciel produktionsenhed senere,« siger Michael Wolff Jensen.

Byggeplanerne kommer i forbindelse med, at selskabet accelererer sine forsknings- og udviklingsaktiviteter. I den hollandske by Utrecht, hvor Genmab udfører sin forskning, fordobler selskabet nu sine laboratoriefaciliteter, og udvider staben med 50 personer.

Genmab indviede i går nye laboratorier, som har kostet knap fem mio. dollar.

»Men udviklingen går så hurtigt lige nu, at vi har besluttet at fordoble faciliteterne. Årsagen er, at vi har indgået flere partnerskaber sidste år, end vi havde ventet. Samtidig er laboratorierne fundamentet i vores vækstplan. Derfor er det vigtigt at sørge for, at faciliteterne ikke bliver for små,« sagde Lisa Drakeman, administrerende direktør i Genmab, da hun i går indviede laboratorierne.

Genmab-fakta:

Genmab er et dansk biotekselskab, som udvikler antistoffer, der kan bruges i behandlingen af blandt andet kræft og kronisk leddegigt.

Hovedkvarteret ligger i København, har laboratorier i Utrecht, Holland og har kontorer i Princeton, New Jersey, USA.

Forskningen foregår i selskabets egne laboratorier og er baseret på transgene mus. Genmab samarbejder med flere af verdens førende medicinalselskaber.

Alliancepartnerne omfatter blandt andre selskaber som Roche, Immunex Corporation, Oxford GlycoSciences og Medarex.

Det er Genmabs antistof HuMax CD4, en ny behandlingsform mod blandt andet kronisk leddegigt, som Genmab er længst fremme med. Det er også dette stof, som Genmab forventer bliver det første, som sættes i produktion i den kommende fabrik i Hillerød.