Generalprøve på år 2000

Ved midnat kommer en forsmag på, hvad man måske kan vente sig af år 2000 problemer. Det sker, når datoen i titusindvis af computersystemer skifter til 9.9.99.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved midnat sker det. Datoen skifter fra den 8.9.99 til den 9.9.99. Det er der i sig selv intet overraskende i, men alligevel frygter mange, at der vil vise sig grimme overraskelser overalt i landet.

Den 9. september i år regnes nemlig af mange i computerbranchen som en slags "mini år 2000", fordi de fire nitaller er identiske med kommandoen End of File (EOF), der kan få computerprogrammer til at standse.

Det kan betyde afbrydelse af vand- og elforsyningen, og derfor vil Beredskabsstyrelsen i nat være klar med det fornødne udstyr overalt i landet:

"Vi har udvidet beredskabet, så vi faktisk har alt tilgængeligt mandskab på vagt i nat," siger chef i Beredskabsstyrelsens operative afdeling Torben Nielsson. Han mener, at det er svært at overføre erfaringerne til årsskiftet, hvor eventuelle år 2000 problemer opstår, når årstallet skifter fra 99 til 00.

"Men ved midnat får vi måske et fingerpeg om de ubehageligheder, der kan opstå, når årsskiftet løber af stablen, og hvor der vil være mange flere folk på gaden og til store arrangementer. Vi håber bare, at vi lærer af i nat, hvad der så end sker," siger Nielsson, der har kommanderet alle værnepligtige - 80 mand - samt fem befalingsmænd på hver af landets seks beredskabskaserner på vagt i aften.

"Og det øvrige mandskab skal holde sig klar, så vi hurtigt kan få fat i dem. Vi har udstyret klar, så vi hurtigt f.eks. kan levere nødstrøm til plejehjem," siger han.

Også i Kolding er man forberedt på datoskiftet. Kommunens beredskabschef, John Bejerholm:

"Ligesom så mange andre kommuner, betragter vi det som en generalprøve på år 2000. Derfor er alle de kommunale ledere og mellemledere, der skal på vagt nytårsaften, også indkaldt i aften. Vi vil så se fodboldkamp i TV (Italien-Danmark, red.) snuppe en sandwich og en øl, og så ellers vente på, hvad der sker," forklarer John Bejerholm.

Kim Østrup, formand for IT-Brancheforeningen og underdirektør i IBM Danmark, er dog ikke nervøs.

Han vil ikke udtale sig om, hvorvidt der overreageres, "men jeg tror altså ikke på, at det giver problemer i nat," siger han.