Gates giver dusør mod IT-virus

Også Microsoft udlover halvanden million for at finde bagmanden bag den mest udbredte computervirus.

Microsoft-chefen Bill Gates vil gøre alt for at sætte en stopper for de ødelæggende computervirus, der rammer IT-giganten fra i morgen. En dusør på knap halvanden million kroner skal lokke folk ud af busken. <br>Foto: Gitte Kjærbøl
Læs mere
Fold sammen
IT-giganten Microsoft udsatte i går også en dusør på næsten halvanden million kroner for at få fundet bagmanden til den afart af computervirusen Mydoom, som fra i morgen vil angribe Microsoft.

Mydoom har nu overgået sidste års hurtigste og mest udbredte virus, Sobig, og i forvejen har IT-firmaet SCO tilbudt halvanden million kroner. Den oprindelige udgave af Mydoom er nemlig programmeret til at slå til mod SCOs netsted, sandsynligvis fordi SCO har gjort sig grundigt upopulær ved at kræve licens for brugen af det alternative styresystem Linux, som SCO hævder at eje en del af koden til.

Torsdag slap en ny variant af Mydoom løs, denne gang med Microsoft som mål. Microsoft er manges yndlingshadeobjekt på grund af den store udbredelse af firmaets computerprogrammer.

Mydooms B-udgave (»Microsoft-udgaven«) fortsætter med at plukke alle tilgængelige e-postadresser og sende sig selv videre fra ramte computere. Samtidig blokerer den for adgang til antivirusfirmaers netsider samt til Microsofts ditto, hvorved man ikke kan opdatere sin computer og gardere sig mod virusen. Endelig efterlader den en såkaldt bagdør, så virusens ophavsmand senere kan give virusen nye ordrer.

IT-sikkerhedsfirmaet Network Associates opgjorde torsdag antallet af ramte computere til 400.000-500.000 mod 100.000-200.000 dagen før, og Symantec, der står bag Nortons berømte antivirusprogram, havde registreret tusinder af forsøg på at kontakte inficerede computere, hvilket kunne antyde, at de skal bruges til nye angreb.