Gasforlig klinger med 15 mia. i statskassen

De to store gasselskaber siger ja til at droppe storkunder og statsstøtte for at beholde ledningsnet og boligkunder. Forliget omfatter ikke de to mindre gasselskaber på Sjælland og Fyn, der er forundret over, at de ikke har været med i de endelige forhandlinger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.Staten og de to store regionale naturgasselskaber har bilagt den fire år lange strid om sektorens fremtid med et forlig, der sikrer statskassen en årlig milliard i kassen de næste 15 år.

Til gengæld får gasselskaberne lov til at beholde ejerskabet til det ledningsnet, de selv har betalt for. De store industrikunder skal afgives til statsselskabet DONG, mens gasselskaberne beholder villakunderne og de små industrikunder, der ikke ønsker at benytte sig af markedsadgangen, når det liberale marked åbner næste år.

Dermed kommer Hovedstadens Naturgasselskab, HNG, med sine mange boligkunder til at ligge lunt i svinget. Mens Naturgas Midt-Nord mister 2/3 af kundemassen, som netop er de store industrikunder, der alligevel ville få markedsadgang næste år.

Men ejerskabet forbliver på kommunale hænder, og dermed er forbrugerindflydelsen sikret med forliget, der blev indgået i går. Og det lægger Midt Nords formand Otto Johansen afgørende vægt på. Forliget skal dog først godkendes af de to gasselskabers repræsentantskaber.

Miljø- og energiminister Svend Auken (S) siger, at aftalen er en væsentlig begrænsning af statens støtte til selskaberne. Samtidig tilgodeser den de regionale selskabers ønsker om sikkerhed for gældsafviklingen og ønsket om at beskytte de små kunder: "Og det giver aftalen selskaberne mulighed for," siger Svend Auken.

Forliget omfatter ikke de to mindre gasselskaber Naturgas Sjælland og Naturgas Fyn, som kører videre med de gældende afgiftslempelser, der ligger i 4. juni-aftalen og i bundfradragsloven.

"Vi er meget overraskede over, at man laver et forlig uden om os. Og vi er lige så overraskede over, at HNG og Midt-Nord har valgt at afgive deres industrikunder til DONG, endnu før det liberale gasmarked åbner. Det kan jeg ikke se nogen grund til," siger direktør Jens-Erik Larsen, Naturgas Sjælland.

HNGs formand, borgmester Per Madsen (S) siger, at nu har Midt Nord og HNG danset med de to små selskaber i fire år.

"Vi har haft stort besvær med at nå frem til enighed. Derfor var vi nødt til at bryde med de små for at komme videre med forhandlingerne. Hvad de store industrikunder angår, så afgiver vi en omsætning, der er under 60 mio. kroner," siger Per Madsen.

Regeringen vil nu indkalde de to små gasselskaber Sjælland og Fyn for at høre, om de er villige til at hoppe med på vognen. Selskaberne er et stykke ad vejen enige i forligsteksten. Men frygter, at DONGs kapring af de store kunder kan medvirke til, at statsselskabets ejer mister lysten til en hurtig markedsåbning for mindre erhvervskunder.

"Vi skal afgive 50 pct. af vores volumen på Fyn og bliver hårdt ramt, hvis vi skal aflevere industrikunder til DONG," siger formanden for Naturgas Fyn, borgmester Bo Andersen (V). Han venter dog ikke en aftale med regeringen de første måneder.