Gartnere håber på økonomisk hjælp

Landets trængte erhvervsgartnere har forhåbninger om at få en økonomisk håndsrækning fra staten efter et møde med miljøminister Svend Auken (S) mandag, hvor Dansk Erhvervsgartnerforening fik løfte om nye møder med Energistyrelsen og Danske Kraftvarmeværker om sagen allerede tirsdag og onsdag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljøministeren og Dansk Erhvervsgartnerforening gav under deres møde mandag hinanden håndslag på at tie om resultatet af mødet, men formanden for erhvervsgartnerne, Poul Thage Pedersen, var efterfølgende optimistisk:

»Mødet var konstruktivt, og miljøministeren var parat til fortsatte forhandlinger, så vi har forhåbning om, at forståelsen for vores standpunkter er steget,« siger Poul Thage Pedersen til Ritzau.

Danmarks største væksthusgartneri, Masnedø Gartnerier, gik for nogle uger siden konkurs, og andre mellemstore gartnerier er på vej til at lide samme skæbne. Omkring 100 naturgasfyrede gartnerier har økonomiske problemer, skønner Dansk Erhvervsgartnerforening, der peger på, at gartneriernes nærmeste konkurrenter i Holland giver mindre for naturgassen i kraft af en EU-godkendt støtteordning. Derfor kræver danske erhvervsgartnere lavere naturgaspriser, men flere tidligere møder med både energiselskabet DONG, Energistyrelsen og Danske Kraftvarmeværker er endt uden resultat.

På torsdag drøfter miljøministeren sagen med Folketingets energipolitiske udvalg, hvis formand, socialdemokraten Martin Glerup, flere gange har erklæret vilje til at komme det betrængte erhverv til hjælp. Erhvervet har imidlertid afvist regeringens hidtil eneste imødekommelse: et tilbud om en hjælpepakke, der indebar støtte til investeringer i energibesparelser og arbejdsmiljø.

Erhvervsgartnerne vil have indført en lav tarif på naturgassen svarende til den hollandske. Det begrunder de blandt andet med, at hollænderne er bestemmende for markedsprisen på frugt og grønt såvel herhjemme som på eksportmarkederne.

En af forskellene mellem naturgaspriserne i de to lande er, at prisen i Holland reguleres på basis af den gennemsnitlige oliepris gennem de seneste 12 måneder, mens den danske følger olieprisen med øjeblikkelig virkning. Det betyder, at prisstigninger slår hurtigere igennem i Danmark.

Det gør prisfald imidlertid også, og det har de danske gartnere efter en periode med meget høje priser netop nydt godt af, mens det hollandske system betyder, at de hollandske gartnerier får forsinket glæde af det længere ventede prisfald på olie på verdensmarkedet.

Ritzau