Gang i butikken - stille på fabrikken

Butikker, restauranter og andre servicevirksomheder nyder godt af et stadig kraftigere forbrugsopsving. Men det er importvarer, der bliver solgt. Industrien er under pres.

Læs mere
Fold sammen
Regeringen kan roligt male med den helt lyse pensel, når den i dag præsenterer sit opdaterede syn på dansk økonomi. Nye tal viser nemlig, at det forbrugsdrevne opsving fik endnu mere fart på i november. Men opsvinget mærkes ikke i industrien, der lider under den stadig lavere dollarkurs. Det truer opsvinget på længere sigt.

Danskerne hævede og købte via deres Dankort for 17,2 milliarder kroner i sidste måned, oplyser Dankort A/S. Det er 1,3 procent mere end i oktober, som ellers også var en god måned for butikkerne. Og 15 procent mere end i september 2003.

Og ifølge De Danske Bilimportører blev der indregistreret 10.762 nye personbiler sidste måned. Det er hele 73 procent mere end for et år siden.

»Alle tal stemmer overens med det billede, vi har: At det ser rigtig stærkt ud. Der er slet ingen tvivl om, at julehandelen sætter rekord i år. Og der er heller ingen tvivl om, at det fortsætter ind i næste år,« siger cheføkonom Jan Poulsen fra Dansk Handel og Service, der er brancheorganisation for en stor del af detailhandelen.

Høj vækst i importen
Men det er tilsyneladende ikke danske varer, forbrugerne lægger i de stadig mere bugnende indkøbsvogne. Industrien er ramt af opbremsning, til trods for den høje forbrugsvækst.

»Vi har en nærmest historisk høj vækst i importen set i forhold til BNP-væksten. En større del af efterspørgselsstigningen bliver så at sige leveret af udenlandske leverandører, og en lidt mindre del bliver produceret herhjemme. Det er billedet,« siger chefkonsulent Søren Bjerregaard fra Dansk Industri.

Ifølge nye tal, som Danmarks Statistik offentliggjorde i går, faldt industriproduktionen ligefrem med 3,2 procent i oktober. Det tal mener Søren Bjerregaard dog skal tages med et gran salt.

»Men der er ingen tvivl om, at der er sket en opbremsning, efter en kraftig fremgang i første halvår,« siger han.

Den meget lave dollarkurs presser industrivirksomhederne både på ude- og hjemmemarkederne.

»Dollarsvækkelsen har betydet en fantastisk billiggørelse af en række konkurrerende produkter. Og både forbrugere og virksomheder handler jo rationelt og køber der, hvor det er bedst og billigst. Så det er helt klart en af motorerne bag den store stigning i importen,« siger Søren Bjerregaard.

Opsvinget skaber job
Samme forklaring har chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank. Han vurderer, at forbrugsopsvinget alligevel skaber så mange job i den hjemlige service- og byggesektor, at opsvinget er på sporet - ind til videre.

»Tendensen kommer til at fortsætte ind i næste år. Men så begynder vi nok også at løbe tør for benzin i det forbrugsdrevne opsving. Når vi når ind i andet halvår, begynder det at blive afgørende, om eksporten har været i stand til at tage over. Har den ikke det, får opsvinget svært ved at fortsætte,« siger Steen Bocian.Økonomisk Redegørelse fra regeringen kan fra kl. 13 i dag læses på www.fm.dk