Gamle mænd hyrer bare andre gamle mænd

HPs europæiske chef Kasper Rørsted - den højestplacerede dansker i internationalt erhvervsliv - vil ikke længere debattere, hvorvidt og hvorfor kvinder skal ind i toppen af erhvervslivet. Det er nu et regulært krav i HP.

Gamle mænd hyrer bare andre gamle mænd - 1
»Jeg er uimponeret over Danmark. Kvindernes indtog i direktionerne og i virksomhedernes bestyrelser går rystende langsomt. Det går næsten lige så langsomt som i Tyskland, hvor der overhovedet ikke er nogen,« siger Kasper Rørsted, europæisk chef for HP. Foto: Christian Als. Fold sammen
Læs mere
Interview

HPs europæiske HR-chef er en kvinde på 34 år. HPs europæiske salgsdirektør er en kvinde på 29 år. HPs europæiske...

Kasper Rørsted, direktør for HP i Europa, Mellemøsten og Afrika, nøjes ikke med at tale om, at kvinder skal ind i topledelsen.

Han gør noget ved det.

»Om 24 måneder skal der være mindst fem kvinder, som er administrerende direktører for HP-selskaber i Europa. Om 36 måneder skal der være mindst 10 kvinder, som er administrerende direktører for HP-selskaber i Europa,« siger Kasper Rørsted.

Tallet er ikke til debat, sådan bliver det.

»Danmark er bagefter, når det handler om at have kvinder i direktionen og bestyrelsen. Det samme er man i Tyskland. Der er situationen endnu mere greel.

Enhver virksomhedsbestyrelse skal gøre, som den finder bedst; men det er min helt entydige overbevisning, at debatten om, hvorvidt kvinder er mere eller mindre kvalificerede end mænd, er ukvalificeret,« siger Kasper Rørsted.

International ledelse
Hewlett-Packard har medvind.

Selskabet, der målt i omsætning er verdens næststørste efter IBM, haler hastigt ind på hovedkonkurrenten, og i spidsen står formand og Chief Executive Officer Carly Fiorina, kåret som årets erhvervskvinde i USA.

Man kan få den mistanke, at 42-årige Kasper Rørsted har kigget en smule til kønnet på hans chef, men det afviser han høfligt, mens hans øjne signalerer, at det er tæt på at være et nonsens-spørgsmål.

Selvtilliden fejler i det hele taget ikke noget hos Kasper Rørsted, der er den dansker, som bestrider den højeste position i internationalt erhvervsliv, hvis målestokken er penge.

I fjor omsatte han - og hans 40.800 kolleger - for mere end 193 milliarder kroner.

Der findes andre danskere af samme kaliber.

I Stockholm er Rolf Eriksen global chef for det evigt fremadstormende Hennes & Mauritz, i Wien er Vagn Sørensen chef for Austrian Airlines (og nævnes konstant som kommende topmand i Lufthansa), Jens Olesen leder fra Sao Paulo i Brasilien 23.000 medarbejdere i McCann-Erickson, og i New York har Henrik Slipsager ansvaret for 70.000 medarbejdere i ABM Industries.

Men ingen af de nævnte har ansvaret for en omsætning, der når Rørsteds.

Han er ansvarlig for næsten 40 procent af omsætningen i HP, som nu har gennemført en omfattende og vellykket fusion med den tidligere konkurrent Compaq.

Ikke siden Jan Leschly var Chief Executive Officer for medicinalgiganten SmithKline Beecham, har Danmark haft en så højt placeret dansker som Kasper Rørsted.

Men hvorfor vil Rørsted, hvis far er Århus-professor Bendt Rørsted, have kvinder ind i toppen? Er det en international ledelsestendens?

Problemet er sort/hvidt
»En dag, jeg havde noget tid til overs, lavede jeg en analyse. Kiggede på 100 DAX-selskaber (den tyske pendant til KFX, red.) for at se, hvor mange kvinder der var administrerende direktør i disse selskaber. Der var ikke en eneste.

Så kiggede jeg på deres bestyrelser. Her var der skam nogle, men det var - med al behørig respekt - næsten udelukkende medarbejdervalgte kvinder.

Så kiggede jeg på toppen af danske selskaber. Det er - stort set - det samme billede, der tegner sig.

Denne lille analyse viser for mig, hvor tydeligt det er, at vi diskuterer kvinders kvalifikationer på et helt uacceptabelt grundlag,« siger Kasper Rørsted.

»For problemstillingen om diversitet på arbejdsmarkedet er meget usofistikeret. Det bliver altid til noget med børn, følelser, kompetencer, fleksibilitet og arbejdstid.

På arbejdesmarkedet som helhed hører jeg ikke nogen sige, at kvindelige journalister, ingeniører, forskere, sygeplejersker eller læger er bedre eller dårligere end mænd. Der er jo heller ingen forskel.

Derfor er problemstillingen i mit univers sort/hvid, når vi taler om kvinder i den absolutte top i direktionen og bestyrelsen. De skal være der. Men de er der ikke,« siger Kasper Rørsted.

Vent ikke på politikere
I Norge og Sverige har man længe barslet med lovkrav, der skal sikre kvinderne pladserne til højbords.

»Det er for så vidt udmærket, men generelt mener jeg, at der ingen grund er til at vente på politikerne. Det er bestyrelsen og direktionen i en virksomhed, der bestemmer strategien, ikke politikerne. Så det er blot at gøre det. Jeg har gjort det. I min organisation har jeg sagt, at sådan skal det være. Kvinderne skal ind. Og det er ikke til debat overhovedet,« siger Kasper Rørsted.

Selv om Rørsted har befalet »kvinderne ind«, har der lydt kritiske røster internt i den europæiske organisation af HP. Men Rørsted vil ikke høre på dem.

»Jamen, det kan ikke diskuteres. Mange virksomheder i Europa snakker om lige muligheder og diversitet. De tror, det sker helt af sig selv, hen over tid. Jeg synes, det er naivt, og der sker ingen forandring, hvis man ikke gør noget aktivt.«

Da Rørsted for tre år siden blev udnævnt til at stå i spidsen for både fusionen med Compaq og hele Europa, indkaldte han blandt andet selskabets headhunterbureauer til en orientering.

Han forlangte, at der fremover skulle være kvinder på listen, når de fremkom med kandidater til konkrete stillinger.

»Det er klart, at jeg balancerer på en hårfin linje mellem at skabe diversitet og positiv diskrimination, men jeg føler, at jeg må handle. Vi vil naturligvis ikke udnævne en kvinde til en topstilling, hvis hun er dårligere kvalificeret end en mand. Men det handler jo også om at skabe de rigtige rammer.

Vi har skabt et arbejdsmiljø med vægten lagt på fleksibilitet og hjemmearbejdspladser. Vi har skabt mentorordninger for kvindelige ledere, netværk for kvinder på vej frem, og vi har vist vores vilje ved at sponsorere arrangementer, der fremskynder denne udvikling,« siger Kasper Rørsted.

Men hvorfor vil Kasper Rørsted have flere kvinder ind i ledelsen?

Kvinder giver god økonomi
Både internt i HP og udenfor er Kasper Rørsted tilmed blevet beskyldt for, at det er et PR-stunt.

»Jeg tror, at mange andre danskere, som sidder i internationale topstillinger, kan bekræfte, at diversitet er afgørende, hvis man skal have succes. De danskere, der er draget ud, er selv et godt eksempel på diversitet.

I dag er vores kunder af alle slags race, alder og køn, og de er spredt ud over hele kloden. Det skal vi afspejle i vor sammensætning af organisationen, specielt i ledelsen.

I USA har den udvikling været fremherskende i mange år. Det har givet gode resultater, og der er vitterligt mange kvinder på højere poster i USA. Hvis man derovre påstod, at det var et PR-stunt at tale om diversitet, så vil de tro, at man ikke er rigtig klog,« siger Kasper Rørsted.

»Årsagen til, at der skal kvinder ind i toppen, er, at det vil medføre bedre økonomiske resultater. Egentlig kan man sige, at det er en kynisk betragtning, men det er min erfaring, at man når bedre resultater, hvis man har en bredt sammensat ledergruppe.

Forleden dag holdt jeg foredrag for cand.merc.-studerende på Århus Handelshøjskole. 70 procent af spørgsmålene kom fra kvinderne. Sådan oplever jeg det også i min egen ledergruppe.«

Forklaringen på, at kvinderne har svært ved at komme til, ligger lige for, mener Rørsted.

»Der er en vis portion sløvhed forbundet med vor rekruttering i dag. Gamle mænd har et netværk med en overvægt af andre gamle mænd. Og når jeg rekrutterer i mit eget netværk, så får jeg jo personer, der ligner mig selv for meget.

Det er ikke, fordi virksomhedernes direktion eller bestyrelse ikke vil have kvinder, men man får jo svar, som man spørger, så hvis man ikke spørger anderledes, sker der ikke noget.«

Rørsted afløst af kvinde
Kasper Rørsted lægger ikke skjul på, at han godt kunne tænke sig at arbejde ud fra USA, og gerne som CEO for HP.

Skulle den ambition gå i opfyldelse, er det nærliggende at spørge, om han selv vil blive afløst af en kvinde i det europæiske topjob?

»Det vil jeg da håbe. I dag er 27 pct. af lederne i HP Europa kvinder, og tallet vil stige dramatisk de kommende år.

Om det bliver en mand eller kvinde, der afløser mig, kan kun tiden afgøre. Kandidaterne - fra begge lejre - er der så afgjort. Mine bestræbelser går væsentligst på at skabe et så kompetent og stærkt lederteam, at jeg konstant har resultatmæssig succes.

Den bedste måde at bevare sit job på og derefter avancere er ved altid at levere de bedste resultater. Og ved også at have dygtige kvinder i ledelsen, leverer jeg altid bedre resultater end mine konkurrenter, som for størstedelens vedkommende stadig holder kvinderne ude.

Det siger jeg ikke for at være kynisk. Det er et faktum,« siger Kasper Rørsted.