Gamle kriselande hårdest ramt af græsk afstemningsbombe

Italien og Spanien har måttet tage mod de hårdeste aktie-slag i denne uge, efter at Grækenland afbrød gældsforhandlingerne og udskrev folkeafstemning. Italienske aktier er faldet 4,8 pct., mens de spanske er faldet 4,7 pct.

Foto: Kim Haugaard. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Det viser en opgørelse, Nordea har lavet.

- Resultatet er ikke overraskende, da en af risiciene ved den nuværende krise er muligheden for, at krisen spreder sig. Såfremt Grækenland går konkurs, kan man frygte, at investorerne nervøst begynder at se efter det næste offer. Mange vil nok huske snakken om dominobrikker tilbage i 2011-2012, hvor gældskrisen i Europa brød ud for første gang. Dengang var man bekymret for, at Grækenland blot ville være den første dominobrik, som væltede, og derefter tog flere andre med sig, forklarer Michael Borre, chefaktierådgiver i Nordea.

Nordea vurderer imidlertid, at situationen i dag er en helt anden. Skulle investorerne begynde at sælge spanske og italienske statsobligationer, vil den europæiske centralbank, ECB, nemlig holde hånden under de sydeuropæiske lande. ECB har allerede påbegyndt sine opkøb af statsobligationer og står klar til at opsuge et eventuelt salgspres.

- Grækenland er måske en dominobrik, som står og vakler, men den står alene og uden for rækkevidde for de andre lande, siger Michael Borre.

I 2011-2012 var det ikke udelukkende de sydeuropæiske lande, som var truet at dominoeffekten. Også Irland var i en udsat position. Denne gang ser det helt anderledes ud for irerne.

- Det irske marked imponerer ved et meget beskedent kursfald. Irland har selv været igennem en økonomisk hestekur, men er igen på vej frem. Aktiemarkedet fortæller en klar historie om, at den irske økonomi er i bedring og i langt bedre form end under den første gældskrise, mener Michael Borre.

/ritzau/FINANS