Gæmelke kræver stop for skandaler i landbruget

Dansk Landbrugs formand, Peter Gæmelke, er træt af de mange landbrugssager i medierne. Hvis ikke erhvervet selv får gjort op med problemerne og får vendt stemningen i befolkningen, så truer det hele landbrugets eksistens, mener han.

Læs mere
Fold sammen
I et interview med LandbrugsAvisen maner Gæmelke til selvjustits og genskabelsen af en landbrugsproduktion, der i højere grad end nu er i orden rent moralsk.

- Det er for galt, at vi i erhvervet har så mange negative historier. Når man for eksempel taler om skuldersår hos 12 procent af søerne, så har vi generelle problemer, som vi ikke kan leve med. Det bliver hovedopgaven i 2004 at få gjort op med de mange sager. Vi bliver nødt til at have befolkningens accept af vores produktionsforhold, hvis vi skal have lov at være her. Vi har ikke brug for flere kontrollanter. Der må og skal være den enkelte landmand ude på den enkelte gård, der har ansvaret for, at produktionen foregår etisk og moralsk forsvarligt, siger Gæmelke.

Mens han mener, landbruget har grund til stolthed over resultaterne på miljøområdet, så er han langt mere bekymret over dyrevelfærden.

- Vi arbejder med levende dyr, og det er vi nødt til at tage ekstremt alvorligt. De mange sager viser desværre, at det ansvar er det ikke alle, der lever op til, siger Gæmelke./ritzau/