Gæmelke: Det går nok alligevel

Kartoffelsygdomme må fremover diskuteres et andet sted end i Kontaktudvalget for Kartofler, som står til nedlæggelse. Men der er ingen katastrofer i regeringens "dødsliste" over råd og nævn, siger Landbrugsraadets præsident.

Læs mere
Fold sammen
Landbruget synes i første omgang at slippe nådigt, når regeringen i dag fremlægger listen over råd, nævn, udvalg og centre, der skal beskæres eller nedlægges helt.

Flere medier har offentliggjort den færdige liste, og Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, mener, den ikke umiddelbart indeholder ubehagelige overraskelser for landmændene.

- Det lyder ikke som nogen katastrofe. Der er enkelte områder, hvor vi må finde et andet forum at diskutere tingene i, men jeg er ikke overrasket over hvilke råd og nævn, der skal nedlægges.

Dem kan vi vist godt undvære, siger Peter Gæmelke.

Landbruget rammes blandt andet af nedlæggelser af Kontaktudvalget for Kartofler, Det Rådgivende Udvalg for Tilskud til Lægivende og Biotopforbedrende Beplantninger, Besøgscentre for Gamle Danske Husdyrracer og Fødevarepolitisk Forum.

Landbrugspræsidenten hæfter sig mest med Kontaktudvalget for Kartofler.

- Her har kartoffelavlerne og plantedirektoratet blandt andet diskuteret bekæmpelsen af en række kartoffelsygdomme. Det er de nødt til at blive ved med, men så må de jo gøre det et andet sted, siger Peter Gæmelke.

Af regeringslisten fremgår det desuden, at Center for Produktions- og Sundhedsstyring i Husdyrbruget og Forskningscenter for Økologisk Jordbrug skal beskæres.

- Det kan jo altid være fornuftigt at lave tilpasninger. Hvis det er opgaver, der er relevante for vores erhverv, så vil vi argumentere for, at vi skal fastholde dem, med det må vi kigge på, fastslår Peter Gæmelke.

En lang række råd, udvalg, nævn og centre er havnet på regeringens observationsliste og skal analyseres nærmere. Her figurerer blandt andre Fødevareministeriets Udvalg for Eksportfremme, Klassificeringsudvalget for Kvæg og Får, Klassiciferingsudvalget for Svinekød, § 2-udvalget for Landbrug samt en lang række andre udvalg, der har relevans for landbruget. Peter Gæmelke ønsker dog ikke at kommentere på disse udvalg, før der kommer mere konkrete udspil på bordet.

Ritzau