Gældsudsættelse til Grækenland usandsynlig

Grækenland missede sin betaling til IMF tirsdag, og IMF vil højst sandsynligvis ikke give gældsudsættelse. Det efterlader grækerne i en alvorlig pine.

Foto: SIMELA PANTZARTZI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da klokken rundede midnat i Bruxelles slog uret 12 dystre slag over græsk økonomi. Der udløb grækernes hjælpepakke til det svimlende beløb 240 milliarder euro. Samme tid var klokken rundet 18 i Washington, og det betød at Grækenlands afdrag på 11,5 milliarder kroner til Den Internationale Valutafond (IMF) ikke var kommet i hus til tiden. Grækerne er nu i restance, og det betyder, at kassen fra IMF er lukket.

»Jeg kan bekræfte, at de omkring 1,5 milliarder euro, som Grækenland skulle have betalt, ikke er modtaget.  Vi har informeret vores direktion om, at Grækenland nu er i restance og kun kan modtage IMF-finansiering, når restancen er afviklet,« oplyser Gerry Rice, der er kommunikationsdirektør hos Den Internationale Valutafond ( IMF).

Grækenland har sendt en forespørgsel om at få forlænget fristen for at betale lånet. Det ønske er der meget få lande, der har fået opfyldt, og det er ikke sket siden 80'erne. Ifølge IMF vil de sende forespørgslen til sin bestyrelsen, og de skal se tage stilling til, om de vil forbarme sig over grækerne.

Der har dog været uforsonlige ord fra direktøren for IMF, Christine Lagarde, tidligere, så IMF er i forvejen på bagbenene i forhold til at give Grækenland specielt gode vilkår.

»Vi har aldrig set en udviklet økonomi, som har bedt om udsættelse af sine betalinger, og det er absolut ikke noget, som ville være passende eller tilrådeligt. Det ville betyde yderligere bidrag fra det internationale samfund, og nogle af disse lande er i sværere situationer end dem, der søger udsættelse,« sagde Christine Lagarde i april.

Dengang fik Grækenland til sidst skrabet pengene sammen, men den her gang er det altså ikke lykkedes. Det betyder også, at landet kan blive insolvent i løbet af kort tid, hvis de ikke får penge ind fra anden side.

Den tyske økonom Felix Hufeld, som står i spidsen for det tyske nationale finanstilsyn(BaFin), melder om, at græske banker kan holde skruen i vandet i op til fem dage, nu når betalingen til IMF er glippet. Han er også i ECSs bestyrelse, der bestemmer, om de græske banker stadig er solvente.

»Det er et spørgsmål om dage. Du kan diskutere i timer, om det er to, tre, fire eller fem dage,« siger Felix Hufeld.

Så ifølge ham kan de græske banker højest klare sig i fem dage, men det kan også være, at de kun er solvente i to dage. Det er kritisk for Grækenland, der skal være solvent for at få adgang til EUs Nødlikviditetsassistance(ELA) på 89 milliarder euro, som gør at bankerne stadig kan udbetale penge.