G20 vælger vækst frem for besparelser

Trods presset på de store landes statsbudgetter er der konsensus, når det gælder om at få krisen gjort til fortid via økonomisk stimuli.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den vestlige verden skal trækkes fri af krisesumpen. Der er der enighed om blandt finansministre fra verdens 20 største økonomier, kendt som G20, der holder møde i den russiske hovedstad, Moskva.

Et slutdokument er i støbeskeen, og af det fremgår det ifølge nyhedsbureauet Reuters, at G20-landene fortsat vil prioritere økonomiske hjælpepakker og dermed holde foden på speederen. Risikoen er, at det sender lande i en gældsfælde, men det vælger man indtil videre at se stort på.

Samtidig er der enighed om ikke at skifte strategi uden varsel. Det skal ske for at opretholde investorernes tillid, så markederne ikke bliver forstyrret.

Verdens største økonomier kører stadig i forskellige gear, når det kommer til økonomisk vækst. I USA er genopretningen ved at komme op i fart, mens den kinesiske produktionsmotor viser træthedstegn. Japan har sat hårdt ind på at bryde ud af den deflation, som har præget økonomien i årevis, mens Europa kæmper både for at få gang i væksten og for at holde de gældstyngede sydeuropæiske lande oven vande.

På sidelinjen står de mellemstore fremadstormende økonomier som eksempelvis Indien og Brasilien og håber på, at Europa kommer op i hastighed, så endnu en handelspartner bliver sultne på landenes produktion.

At G20-landene er enige om fortsat at hjælpe økonomien glæder eksempelvis den indiske finansminister Chidambaram Palaniappan. For det er af stor betydning for hans eget lands muligheder.

»Vi kan endnu ikke se en genopretning af væksten i Europa og i Japan - men vi holder vores fingre krydsede,« siger han ifølge Reuters og tilføjer:

»Det bedste scenarie vil være, at de udviklede økonomier får gang i væksten. De bliver nødt til at huske på konsekvensen af de valg, de tager.«

På trods af at udkastet til slutdokumentet viser, at landene fortsat skal stimulere økonomierne, så indeholder det også advarsler om, at der er risici ved at lade staterne køre på kanten af det tilladelige, når der kommer til de underskud på statsfinanserne, der finansierer de økonomiske hjælpepakker.

Dokumentet fastslår, at landene skal være parate til at kalibrere deres indsats, når der kommer gang i hjulene - men også at de skal have fokus på at kommunikere klart om, hvad deres politik er, så markederne ikke bliver ramt af unødig nervøsitet.