Fyret efter spam-raseri

En amerikansk journalist har fået sin rasende opringning til en spammer offentliggjort på nettet, og sagen har sat spot på »spam rage«, der spås at blive for bredbåndet, hvad trafikraseri er for motorvejene.

Sidst i november ringede den amerikanske radioreporter Rachel Buchman til firmaet www.laptoplobbyist.com og lagde sit navn og arbejdstelefonnummer på den automatisk telefonsvarer. Før hun nåede at lægge på, røg kæden af og hun fortsatte med at sige, hvad hun i virkeligheden havde på hjerte:

»I er onde, skrækkelige mennesker. I er forfærdelige. I repræsenterer forfærdelige idéer. Gud hader jer. Han vil slå jeres børn ihjel. I skulle alle-sammen brænde i helvede. Hejhej.«

I dag er Buchman fyret fra sit job og er blevet symbol på et nyt fænomen, »spam rage«. Et raseri, der udløses af de mange uvelkomne e-mails i postkassen.

Den fyrede Rachel Buchman ringede egentlig bare for at blive slettet af en mail-liste, så hun ikke længere ville modtage e-mails med tilbud om at få sendt faxer til repræsentanter i kongressen og senatet samt andre folkevalgte om et antal udvalgte emner. LaptopLobbyist.com er erklæret højreorienteret og kalder sig »America's First and Foremost Online Conservative Community.« Ifølge Buchman ringede direktøren for organisationen et par dage efter til hendes mobiltelefon og sagde, at han arbejde på at få hende fyret fra radiostationen WHYY og havde sendt en optagelse med hendes besked til folk både på og uden for hendes arbejdsplads.

Lobby-arbejdet lykkedes, og Rachel Buchman blev fyret. Hun skriver i en kommentar til sagen i denne uges Philadelphia Weekely, at hun tilbød at give en offentlig undskyldning. Og hun undskylder flere gange i sin kommentar for den sårende og uoverlagte telefonbesked, som blev affødt af afmagtsfølelse over ikke at kunne komme af den e-mailliste, som hun ikke havde bedt om at komme på i første omgang.

Sidste år i november gik en califonisk mand endnu mere amok end Buchman i en tilsvarende sag, skriver Wall Street Journal i mandagsavisens kommentar til den seneste Spam Rage-sag.

Han truede en spam-mailer med aflivning ved en række metoder, herunder miltbrand-sporer, issyl og borehammer, hvis ikke virksomheden holdt op med at tilbyde ham en penisforlængelse.

Den hidsige californier forklarede til CNN, at han startede med at gå ind på firmaets hjemmeside og bede om at komme af mail-listen. Derefter eskalerede sagen, og »jeg tabte nærmest hovedet på det tidspunkt.«

Det mest mærkelig er dog, skriver Wall Street Journal, at der ikke er flere tilfælde af spam. De nævnte personer kom jo bare til at sige og gøre det, vi allesammen tænker, når postkassen endnu en gang er fyldt med tilbud på v*i*a*g*r*a, penisforlængere, næsten-ægte Rolex-ure, villige skolepiger og alt det andet, der så vanskeligt kan passes ind i en travl arbejdsdag.