Fyrede syersker fandt job

Industriens flugt til udlandet fører kun kortvarigt til ledighed. Undersøgelse viser, at ansatte i tekstil- og beklædningsbranchen hurtigt fandt nyt arbejde.

Fyrede syersker fandt job - 1
Læs mere
Fold sammen
Når danske virksomheder flytter hele eller dele af produktionen til udlandet, finder de afskedigede meget hurtigt et nyt arbejde.

Det viser et opsigtsvækkende studie af, hvordan det er gået medarbejderne i tekstil- og beklædningsindustrien, der siden 1970 har nedlagt 50.000 danske arbejdspladser.

I årene 1993 til 2000 lykkedes det for næsten to ud af tre afskedigede at finde et nyt job inden et år. 18 pct. fik nyt arbejde i samme branche, fem procent blev ansat af det offentlige, fire procent blev selvstændige og hele 36 procent fik et job i en anden privat branche.

»Jeg var selv meget overrasket over resultatet,« siger professor Niels Westergaard-Nielsen, der er en af forskerne bag analysen.

»Det er ret svært at finde andre grupper, der ville være meget ringere stillet i forhold til at finde et nyt arbejde. Alligevel lykkes det hurtigt for de fleste, og det giver et begrundet håb om, at det også lader sig gøre for andre,« siger Westergaard-Nielsen.

Analysens hovedsresultat, der præsenteres i Arbejdsmarkedspolitisk Agenda i dag, glæder Torben Jensen, direktør for Erhvervsrådet i Herning, Ikast, Brande og Aaskov. Han vidste, at de mange syersker, som de seneste ti år mistede arbejdet, hurtigt fandt et nyt, men alligevel har han svært ved at se, hvordan de regionale arbejdsmarked skal kunne absorbere, at den tilbageværende industri nu også er ved at flytte produktionen.

Ifølge den lokale afdelingen af DA er det stort set alle virksomheder i området, som i øjeblikket er i gang med udflytningen.

»Den melding har rystet os. Processen accelererer, og det er hastigheden i udflytningen af arbejdspladser, som bekymrer os,« siger Torben Jensen.

Han håber, at arbejdsmarkedet er så stærkt, som forskerne peger på, for der bliver brug for det.

»Vi klarede den første bølge af globaliseringen, men vi er nervøse for den anden, som er i gang, og som hverken Fogh Rasmusssen eller andre kan bremse,« siger Torben Jensen.

Dansk Arbejdsgiverforening mener, at undersøgelsens resultater viser, at de folkevalgte skal tænke i store linier.

»Man skal tage dynamikken på arbejdsmarkedet med i overvejelserne når man designer beskæftigelsespolitik, for dette illustrerer, at arbejdsmarkedet kan løse mange problemer selv,« siger Jørgen Bang Petersen, chefkonsulent i DA.

Analysen viser samtidig, at den gradvise udflytning af ufaglærte jobs fik de nye generationer til at tage en uddannelse.

»Tekstil- og beklædningsindustriens har især ligget i Herning-Ikast-området, og her har udflytningen ikke ført til stor ledighed for unge, men til at flere unge har taget en uddannelse,« siger Niels Westergaard-Nielsen.

Han mener, at globaliseringen bør ses som en udfordring.

»Analysen giver ikke just næring til angsten for globalisering. Den viser netop, at Danmark faktisk har formået at tilpasse sig den internationale arbejdsdeling, der er med til at skabe vækst i andre lande og i sidste ende derfor også større efterspørgsel efter danske varer. Det store spørgsmål er, om vi også er godt nok rustede, næste gang så drastiske forandringer finder sted,« siger Niels Westergaard-Nielsen.