Fynske virksomheder lokker efterlønnere på arbejde

Arbejdskraft. To markante fynske virksomheder, Senmatic i Micro Matic-gruppen og Kverneland Group, har begge så store problemer med at skaffe arbejdskraft, at de forsøger at lokke efterlønnere og pensionister til på gunstige vilkår.

- Det grå guld søges. Er du frisk og har du lyst til at arbejde nogle om dagen/ugen, og er du en håndværkstype, så kan det være dig, vi står og mangler til at løse en masse spændende opgaver.

Sådan kunne man i sidste uge læse i en stillingsannonce i den lokale ugeavis på Nordfyn, Områdeavisen.

Afsenderen var Senmatic, som i Søndersø fremstiller især sensorer og anden elektronik både til de øvrige virksomheder i gruppen og til eksterne kunder.

- Vi har brug for folk til både forefaldende arbejde og mindre projekter i produktionen, og vi har allerede fået en del kontakter, primært fra efterlønnere, siger adm. direktør Søren Vilby.

- Der er kommet kontakter nok til, at vi skønner, at det er nok, og udover den økonomiske gevinst, som en efterlønner kan få, så er der også et socialt aspekt i det, fortsætter han.

Senmatics initiativ skyldes, at det især de seneste seks måneder har været svært at tiltrække folk, og samtidig har virksomheden rygende travlt.

Også hos Kverneland Group i Kerteminde, der fremstiller landbrugsmaskiner, har man travlt og efterlyser de ældre folk, der er gået på efterløn og pension.

Således brugte virksomhedens adm. direktør, Niels Erik Andersen, den årlige julefrokost for tidligere medarbejdere til at fortælle dem, at der var brug dem på deres gamle arbejdsplads, også på nedsat tid.

Kverneland Group er inde midt i højsæsonen og kan ikke skaffe arbejdskraft nok, især ikke faglært arbejdskraft.

- Vi har mange over 60, folk bliver her jo, siger virksomhedens logistikchef Jan Weber og fortsætter:

- Vi har en fast procedure med, at Niels Erik Andersen tager en samtale med folk, når de fylder 62 og kan gå på efterløn, han tager fat i hver enkelt medarbejder.

Mangel på arbejdskraftKverneland Group har siden sommerferien støvsuget markedet for ledig arbejdskraft og har ansat 90 medarbejdere, og nu er der ikke flere i den unge ende af arbejdsmarkedet.

Også andre fynske virksomheder, blandt andet Lindøværftet tilbyder ældre medarbejdere lempelige arbejdsvilkår.

Hårslev Maskinfabrik på Nordfyn har stort set hver uge en annonce i den lokale ugeavis, hvor man søger efter masser af faglærte medarbejdere inden for blandt andet metal og lager.