Fyldte ordrebøger hos industrivirksomhed

En af Næstveds førende industrivirksomheder, Damcos, er underleverandør til skibsværfter og har tacklet globaliseringen.

Læs mere
Fold sammen
De førende skibsværfter i Asien har stadig fyldte ordrebøger med 9.000 tankskibe, der endnu ikke er leveret.

Virksomheden Damcos i Næstved, som leverer komponenter og systemer til fjernstyring af ventiler samt til tankmåling i tankskibe, har på den konto også fyldte ordrebøger frem til 2012.

- Selvfølgelig er tilgangen af nye ordrer svundet voldsomt ind hos skibsværfterne. Men der ligger enorme ordrebøger hos de mest konkurrencedygtige værfter, og selv om der er risiko for afbestillinger, har vi en fuld ordrebog flere år frem, siger adm. dir. Ove Sørensen, Damcos, der i dag er en del af den amerikanske koncern Emerson Process Management.

Virksomheden har modtaget den lokale erhvervspris for sine evner til at vokse på hjemme og ude. 80 procent af alle store tankskibe bliver i dag bygget i Korea, Kina, Taiwan og Japan.

Derfor etablerede ledelsen hos Damcos det første datterselskab i Korea for ni år siden og åbnede i Kina for fem år siden. Det gjorde ledelsen for at komme tæt på skibsværfterne, som Damcos er underleverandør til.

Siden kopierede man også produktionen, så virksomhedens produktion i datterselskaberne i Asien sker på samme måde som i Næstved.

- For 12-15 år siden lå vi på en tredjeplads på verdensmarkedet inden for vores felt. I dag ligger vi på førstepladsen med en markedsandel på omkring 30 procent. Ikke mindst på grund af aktiviteterne i Asien, hvor vi er tættere på vores kunder, siger Ove Sørensen.

Omsætning fordoblet

Selv om finanskrisen og tilbagegangen på fragtmarkedet rammer skibsværfternes ordreindgang, mener Ove Sørensen ikke nødvendigvis, at Damcos vil blive ramt af den økonomiske tilbagegang på et senere tidspunkt.

- Der hersker stor usikkerhed på finansmarkederne, og jo længere tid det varer, desto større konsekvenser. Men såfremt økonomien kommer tilbage på sporet inden for en periode, vil skibsfarten også komme op i gear, siger Ove Sørensen.

Virksomheden afleverer et rekordregnskab inden for en måneds tid. Aktiviteterne i Danmark og datterselskaberne i Korea og Kina når en omsætning på 665 mio. kr., og det er omtrent dobbelt op i forhold til for fem år siden. Ove Sørensen forventer et resultat før skat på 287 mio. kr.

Begrundelsen for at tildele Emerson Process Management erhvervsprisen for 2008 er, at virksomheden i de seneste år har øget såvel omsætning og indtjening som antallet af ansatte markant og gennemført en globaliseringsproces på forbilledlig vis, hvorefter løntunge aktiviteter er overført til lande med lavere lønniveau tæt på hovedmarkederne, samtidig med at beskæftigelsen i Næstved og Danmark er fastholdt.