Fusk med lykkepiller under lup

Danske kopiproducenters indiske underleverandør af lykkepiller har fusket med produktionsdokumentation. Lundbeck får Lægemiddelstyrelsen til at indlede undersøgelse.

Læs mere
Fold sammen
Selv om de tre danske producenter af kopimedicin, Ratiopharm, United Nordic Pharma og Copyfarm har genvundet retten til at markedsføre kopier af lykkepillen Cipramil i en fogedsag, så kaster Lægemiddelstyrelsen nu - på foranledning af Lundbeck - et særdeles kritisk blik på produktionsdokumentationen for deres produkt.

I de danske kopiproducenters forsvar for retten til at forhandle billige kopier af lykkepillen cipramil på det danske marked har de tre danske selskaber brugt dokumentation fra deres indiske underleverandør, Matrix. Dokumentationen har nu fået Østre Landsrets ord for at være forfalsket eller rekonstrueret.

»Det ser vi som et problem, og derfor skal vi have en forklaring fra Matrix og fra de danske selskaber, der benytter Matrix som underlevrandør,« siger Per Helboe, kontorchef i Lægemiddelstyrelsens afdeling for lægemiddelgodkendelse.

At Lægemiddelstyrelsen går ind i sagen skyldes en henvendelse fra Lundbeck, som i slutningen af november skrev til alle lægemiddelmyndigheder i Europa, hvor de gjorde opmærksom på, at der var fejl i dokumentationen fra Matrix.

»Det er en alvorlig sag, som Lægemiddelstyrelsen bør være opmærksom på af mange årsager. Blandt andet fordi man som patient skal kunne være sikker på, at den medicin, man indtager, er sikker. Det kan man ikke sige, at der er dokumentation for, når dokumentationen er forfalsket,« siger Lars Bang, koncerndirektør i Lundbeck med ansvar for produktion, teknik og IT.

Lukkede døre
Retssagen mellem Lundbeck og kopiproducenterne er efter anmodning fra Lundbeck ført for lukkede døre. Derfor undrer Jan Kruse Hansen, marketingchef hos Copyfarm, sig over, at Lundbeck går til Lægemiddelstyrelsen, inden der er afsagt dom.

»At Lundbeck forsøger at mistænkeliggøre os over for Lægemiddelstyrelsen er en desperat handling. Lundbecks formål er at vinde tid, så de kan sikre introduktionen af Cipramils efterfølger, Cipralex, så vores kopier ikke får så godt fat i markedet. Men det vil ikke lykkes for dem,« siger han.

Per Helboe fra Lægemiddelstyrelsen understreger, at intet tyder på, at der er fejl i lykkepillekopierne, der gør dem farlige at bruge.

»Men dokumentationsmaterialet ser underligt ud, og det har vi bedt de danske selskaber om en forklaring på. Vi har ikke skredet til et forbud mod at bruge råvaren, for intet tyder på, at der er noget galt med den. Men noget tyder på, at der er pyntet på dokumentationen,« siger han.

Lægemiddelstyrelsen har nu fået en stribe svar fra de danske selskaber, som nu behandles. Efter sejren over Lundbeck i fogedretssagen har de tre danske selskaber igen lov til at sælge lykkepillekopier, og det ændrer Lægemiddelstyrelsens undersøgelse ikke på.

»Men det kommer selvfølgelig an på, hvad der står i redegørelserne fra kopiselskaberne,« siger Per Helboe, som oplyser, at sagen ikke er »voldsomt omfattende«.

Skulle der mod forventning være noget dramatisk galt, vil vi reagere meget hurtigt. Men det er der endnu ikke noget, der tyder på, at der er,« siger Per Helboe.

Direktør Hans Ringsing fra Ratiopharm stiller sig til gerne rådighed for Lægemiddelstyrelsens undersøgelse.

»Vi skal have fundet svar på de spørgsmål, der måtte være. Men jeg kan ikke forestille mig, at der er noget at komme efter, siger han.

Lars Bang fra Lundbeck er ikke i tvivl om, at dokumentationen fra Matrix er mangelfuld.

»Der er noget helt galt med dokumentationen. Det har vi jo fået rettens ord for,« siger han.

Copyfarms Jan Kruse Hansen afviser kritikken.

»Østre Landsrets kendelse er på 60 sider, og de 59 giver os ret hele vejen,« siger han.