Fusioner og opkøb slår rekord

Efter flere års besparelser søger virksomheder verden rundt for alvor efter nye vækstmuligheder, og en global rekord i opkøb fra 2007 er ved at blive slået.

Foto: RICK WILKING.
Læs mere
Fold sammen

Globale fusioner og opkøb er godt på vej til at ramme det højeste niveau nogensinde. Det skyldes selskaber, som efter krisen for alvor er på jagt efter vækst.

Fusions- og opkøbsaftalerne for i år vil i alt nå op på 4.58 billioner dollars, hvis det nuværende tempo fortsætter, oplyser den amerikanske dataudbyder Dealogic. Det svarer altså til over 31.000 milliarder danske kroner, hvilket slår rekorden fra 2007 med 2.000 milliarder kroner.

Der er dog ingen garanti for, at det hidsige tempo vil fortsætte, for meget afhænger af direktørers risikovillighed og mavefornemmelser, som hurtigt kan slå knuder. På det seneste har toplederne udvist tøven, når det kommer til at afgive tilbud. Men den attitude kan skyldes bekymringer for rentestigninger og generel geopolitisk ustabilitet.

Meget tyder dog på, at de helt store fisk stadig er købelystne. USA's næstrigeste mand, Warren Buffett, købte mandag Precision Castparts, der fremstiller udstyr til rumfarts- og energiindustrierne, gennem sit holdingselskab Berkshire Hathaway for 37,2 milliarder dollar, svarende til 235 dollar per aktie.