Funki skifter ejer

Staldinventarfirmaet Funki klar til at opgive selvstændigheden efter endnu et underskud.

Funki skifter ejer - 1
»Vi har fået en henvendelse om at sælge Funki Tech, og det regner vi med, at vi kan afslutte forhandlinger om i løbet af marts,« siger administrerende direktør Finn Strøm Madsen, der efter planen selv skal følge med i handlen. <br>Foto: Palle Hedemann
Læs mere
Fold sammen
Danmarks mest højprofilerede virksomhed for staldinventar, børsnoterede Funki i Herning, er klar til at smide håndklædet efter en stribe dårlige regnskaber.

Selskabet meddelte i går, at det har besluttet at indgå i forhandlinger om salg af selskabets absolut største aktivitet, datterselskabet Funki Tech A/S.

Det sker, efter at der i december kom endnu en regnskabsmeddelelse med nye dårlige tal, ikke mindst om Funkis problembarn, gylleseparationsvirksomheden Funki Manura A/S.

»Vi har fået en henvendelse om at sælge Funki Tech, og det regner vi med, at vi kan afslutte forhandlinger om i løbet af marts,« siger adm. direktør Finn Strøm Madsen, der efter planen selv skal følge med i handlen.

Funki Tech har omkring 120 medarbejdere, mens der bare er fire i Funki Manura, hvis fremtid synes usikker, fordi der, alt efter hvordan salgsforhandlingerne afsluttes, er risiko for, at aktiekapitalen i Funki A/S er helt eller delvis tabt.

Der er også usikkerhed om dækningen af selskabets konvertible obligationslån på 26,4 millioner kroner.

Gylle-problemer
Finn Madsen, der selv er kemiingeniør og kom til Funki i 2001 fra Skako, afviser at give nogen oplysninger om, hvem tilbudsgiveren på Funki er.

Han vil heller ikke svare på, om det er en dansk eller en udenlandsk virksomhed, og om det er en industriel eller finansiel køber.

Funki, der har rødder tilbage til 1932, hvor man lavede rugemaskiner, har været gennem en stribe vanskelige år med adskillige reorganiseringer og navneskift (fra blandt andet Dansk Staldinventar).

Virksomheden har blandt andet satset voldsomt på at udvikle et gylleseparationsanlæg til landbruget.

Det er blevet færdigt, men er endnu kun blevet solgt i to eksemplarer til omkring 4,5 millioner kroner stykket, og det har drænet både kapital og ledelseskraft, ligesom Funki er hårdt ramt af svineproducenternes lavere indtjening - med heraf følgende lavere indtjeningslyst.

Rygter om, at der skulle ske noget radikalt med Funki, florerede livligt på branchemessen Agromek i Herning for nylig, hvor Funki endnu en gang var repræsenteret med en af de mest moderne stande, men der var ikke dengang nogle klare bud på hvem, der kan samle virksomhedens viden op.

»Tosset køber«
»Hvem kan dog være så tosset at købe dem. De har jo haft underskud siden 1988,« lød det for eksempel i går fra Niels Laursen, leder af Midtjyden, der er en af branchens mindre virksomheder.

Heller ikke den noget større konkurrent, Egebjerg på Sjælland, ville i går identificere sig selv som byder.

»Det er ikke aktuelt for os. Vi har rigeligt at se til selv, selvom vi er inde i en positivudvikling. Man skal huske, at der er stor overkapacitet i hele branchen - med færre og større kunder i landbruget,« siger Egebejerg-ejeren Henrik Rasmussen.

Det var ikke muligt i går at få kontakt til ledelsen hos en anden større konkurrent, Jyden-Bur, Vemb, der i Agromek-rygterne nævntes som mulig fremtidig Funki-partner sammen med også Skjold i Sæby, hvis der er tale om danske købere.

I Landbrugets Rådgivningscenter var chefkonsulent Tormod Overbye i går overrasket over nyheden fra Funki:

»Set fra min stol er Funkis bedste kort Manura, som kan blive en god forretning, hvis de har råd til at vente. Men nu må vi jo se. Det er svært at tro, at der bliver tale om en høj pris.«

Funkis største aktionærer er det tyske kapitalforvaltningsselskab SI GEF (16,35 pct.), PKA (12,0 pct. og LD (11,6 pct.). Alle overlod det i går til administrerende direktør Finn Madsen at udtale sig om sagen.