Fuldt hus på en onsdag

Thörnströms Kök har ansat flere folk, og stjernekokken Håkan Thörnström sysler med udvidelser.

Stjernekokken Håkan Thörnström er overbevist om, at momsnedsættelsen er en del af hans virksomheds succes. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GöTEBORG: Det er en ganske almindelig onsdag aften i oktober. Alligevel er der fuldt hus på Thörnströms Kök, hvor de ansatte i køkkenet arbejder hårdt og koncentreret for at levere fem- og syv-retters menuer af bedste kvalitet.

Svenske kokke kan sagtens tilberede lækker mad uden temperamentsfuld råben og skrigen, og der er bemærkelsesværdigt stille i køkkenet, hvor restaurantchefen bevæger sig rapt ind og ud mellem køkken og spisesal blandt det unge personale, hvor gennemsnitsalderen er 23 år.Ikke overraskende er indehaveren, stjernekokken Håkan Thörnström, godt tilfreds med regeringens momsnedsættelse: »I tre år op til momsnedsættelsen i januar 2012 holdt vi priserne i ro trods stigninger i lønomkostninger og råvarer på over to pct. årligt. Da momsnedsættelsen kom, aflyste jeg en planlagt prisstigning, og jeg har udvidet antallet af fastansatte fra tolv til fjorten, investeret i ny maskinpark og uddannelse af de ansatte. Desuden søger jeg i øjeblikket efter egnede lokaler for at åbne en ny restaurant i Göteborg. Alt dette var ikke sket uden momsnedsættelsen,« siger Håkan Thörnström.

»Jeg har investeret det, jeg sparer i moms, i virksomheden. Jeg har ikke købt ny Jaguar for pengene!«

Thörnströms Kök fik sin Michelinstjerne i marts 2011 og tilbyder gourmet-menuer fra 825 til 1.125 svenske kroner. Hertil kommer vinmenu.

»Vores priser er rimelige, og vi tiltrækker mange udenlandske gæster. Nordmændene kommer ind, kigger på priserne og spørger, om vi har udsalg,« griner Håkan Thörnström.