Fuld damp på virksomhedshandler i foråret

Til salg. De danske virksomhedsmæglere melder om et usædvanlig aktivt forår med virksomhedshandler. Det er resultatet af et gunstigt økonomiskklima og en holdningsændring blandt ejerleder, vurderer eksperter.

I det netop overstået halvår har de danske virksomheder skiftet hænder som aldrig før.

En rundringning blandt flere af Danmarks større virksomhedsmæglere afslører et uset højt aktivitetsniveau inden for virksomhedshandler.

Hos den landsdækkende rådgivningsvirksomhed Advizer melder ledelsen om 30 procent flere handler i det første halvår i år sammenlignet med det foregående år.

De samme toner lyder fra den Kolding baserede virksomhedsmægler Schrøder, Lucas & Partner. Her har man i årets første seks måneder bistået 15 til 20 handler, hvilket er næsten lige så mange som hele sidste år.

Forklaringen er banal. Der er flere sælgere og der er flere købere end nogensinde før. En uddybning af den forklaring peger på, at en række faktorer i disse år har skabt et perfekt klima til at sælge og købe.

- Mange ejerledere har de seneste år skabt gode resultater og opbygget solide virksomheder. De har derfor noget attraktivt at sælge i en tid, hvor der er meget kapital til rådighed, og hvor bankerne er ekstra villige til at låne penge, forklarer Henrik Schrøder, der er partner i Schrøder, Lucas & Partner.

Sælgerne lokkes fremDet samme indtryk af markedet har virksomhedsmæglerne i Advizer.

- Prisen på virksomheder er generelt højere end for bare tre år siden. Med rentestigninger inden for rækkevidde er der ingen som ved, hvordan priserne ser ud om nogle få år, og det har uden tvivl lokket sælgerne frem. Vi har de seneste år også set en hel del til kapitalfondene, som har flere penge end tidligere og derfor mere opkøbsivrige, siger direktør og partner i Advizer Søren Nørbjerg.

Både Advizer og Schrøder, Lucas & Partner vurderer, at de mange virksomhedshandler vil fortsætte i hvert fald året ud og muligvis også længere. Det er ikke blot det økonomiske klima, der for tiden er gunstig, men hele indstillingen har ifølge en af branchens veteraner ændret sig.

Holdningsændring- I dag taler man mere om at sælge og købe virksomheder. Det er godt samtalestof og det er blevet mere legitimt end tidligere. Når man taler om køb og salg, bliver fokus i langt højere grad rettet mod netop det, og folk begynder at tænke over det, forklarer Niels Dahl-Sørensen, der er grundlægger og direktør i Dahl-Sørensen & Partner.

Han vurderer, at der sket en holdningsændring blandt ejerledere.

- De vil gerne prøve flere ting her i livet. Jeg er på det seneste stødt på flere, der blot er i begyndelsen af fyrrerne og nu ønsker at sælge virksomheden. De har typisk tjent de penge de skal, og nu føler de, at det ville være sjovt at prøve noget nyt, forklarer Niels Dahl-Sørensen.