Fuglesyge kan koste Asien milliarder

Hvis fugleinfluenzaen breder sig, har vi en ny SARS-situation, advarer eksperter.

Hvis fugleinfluenzaen rigtigt griber fast i det asiatiske kontinent, skal den økonomiske skade måles i mange milliarder, advarer Asian Development Bank. Indtil videre er kun fattige landarbejdere blevet smittet i direkte kontakt med kyllinger. Men hvis smitten muterer - hvad den slags gør - og begynder at sprede sig direkte fra menneske til menneske, har vi en ny SARS-situation, der atter vil ryste Asiens økonomier, advarer udviklingsbanken.

»Hvis influenzaen skaber en angst for at rejse, som det skete med SARS, kan tabene i turist- og andre industrier nå et tocifret milliardbeløb i dollar,« siger cheføkonom Jean-Pierre Verbiest i en erklæring.

SARS-epidemien dræbte 800 og smittede 8.000 - relativt beskedent antal i en så tæt befolket og så enorm del af verden. Men den økonomiske smitte var langt større, da folk i forsøget på at undgå hinandens potentielle smitte holdt sig væk fra hinanden og dermed sendte økonomien i dybfryseren.

Ouverturen til fugleinfluenzaen minder lidt om SARS. Først prøvede de thailandske myndigheder at dække over epidemien, så virusen rigtigt kunne bide sig fast. Nu står myndigheder og forskere famlende over for bekæmpelsen.

Til gengæld er lektien fra SARS ikke gået sporløst henover kontinentet, og eksperter vurderer, at myndighederne ved en egentlig epidemi kan bruge læren fra SARS til hurtigt at få kontrol med sygdommen - selv om dette ikke vil afholde turister og erhvervsfolk fra at blive væk.

I går afholdt de ti lande, der hidtil er berørt af sygdommen et stort fælles møde, hvor man blev enige om en række konkrete samarbejder og forskning og sygdomsbekæmpelse.

»At inddæmme sygdommen vil kræve et tættere samarbejde mellem regeringer, lokalsamfund og erhvervsliv gennem regionalt og internationale organisationer og andre mekanismer,« sagde Thailands udenrigsminister Surakiat Sathirathai efter mødet.