Frygtsomme kinesere gør det hårdt at handle

Når danske selskaber handler med Kina, er det svært at få kredit, og relativt ofte betaltes der ikke.

En undersøgelse foretaget af selskabet Atradius dømmer Kina som det mindst handelsvenlig lang i Asien. Arkivfoto. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Den økonomiske nedtur i Kina har gjort det sværere at handle med landet. Kinesiske selskaber er tilbageholdene med at betale for de varer, de køber, og nogle gange kommer betalingen slet ikke.

Det fortæller selskabet Atradius, der lever af kreditforsikring og inkassovirksomhed i hele verden.

»Selv om der er flere og flere udenlandske virksomheder, der handler med Kina, er væksten i landet nedadgående, og det har startet en bølge af skepsis og frygt, der synes at smitte af på betalingsvanerne,« skriver administrerende direktør i Atradius, Jørgen Lund Lavesen.

Det gør han i forbindelse med en undersøgelse, der er foretaget af selskabet. Den viser, at Kina er det mindst handelsvenlige land i Asien.

Undersøgelsen viser, at ni af ti adspurgte firmaer har oplevet for sene betalinger fra Kina.

Den viser også, at selskaberne beretter, at halvdelen af deres betalinger fra Kina er forsinkede lige nu, og små to procent må man opgive at kradse ind.

De kinesiske selskaber fortæller til undersøgelsen, at de betaler for sent i 46 procent af sager på grund af pengemangel. 30 procent af sagerne skyldes dårlige banker.

»Sen eller mangelfuld betaling er desværre et generelt problem i Kina, og det giver grund til bekymring« skriver Jørgen Lund Lavesen, og fortsætter:

»Kina er midt i et skifte fra at være et eksportland til at være et forbrugsland, og det medfører en masse strukturelle og markedsmæssige udfordringer.«

Danmark eksporterede i 2015 for 23,1 milliarder kroner til Kina. Det svarer til fire procent af den samlede eksport.

Verdensbanken vurderer i sin seneste rapport, at Kina er det 84. letteste land i verden at gøre forretning med af 181 undersøgte lande.