Frygt for fortsat opsving uden job

For den almindelige amerikaner er opsvinget svært at få øje på, for det skaber tilsyneladende ingen job. Fagforeningerne raser over virksomheder, der sender de gode job til Asien. Regeringen lover, at jobvæksten nok skal komme til USA også.

USAs handelsminister, Donald L. Evans, agerer igen i år superoptimist i Davos og lover nye arbejdspladser og øget jobsikkerhed i USA i lyset af opsvinget. Men der er lang vej endnu. Foto: AFP
Læs mere
Fold sammen
DAVOS/KØBENHAVN: Et af de store samtaleemner i Davos er, hvor arbejdspladserne bliver af i USA. Den økonomiske vækst er den højeste i 19 år, men der er stort set ingen vækst i antallet af job, og topcheferne flytter flere og flere højt betalte job til lande som Kina og Indien.

Godt nok er kurven knækket, men det seneste år er der kun kommet 278.000 nye job til ifølge de officielle statistikker. Det er ikke engang nok til at holde trit med befolkningstilvæksten.

Alston D. Correl er øverste chef i Georgia-Pacific, et firma med en markedsværdi på rundt regnet 20 mia. dollar, der blandt andet producerer byggematerialer og toiletpapir. Han har den fordel, at han via sit salg kan se, hvor amerikanerne går på WC.

»Og jeg har været overrasket over, hvor hurtigt forbrugeren vendte tilbage til restauranterne og forlystelsesstederne efter terrorangrebet,« siger han.

Observationen understreger, at det er den amerikanske forbruger, der har holdt økonomien flydende. Correl har også lagt mærke til, at husmarkedet er meget stærkt for tiden, og han frygter ikke, at USA står over for et jobløst opsving.

»Vi er begyndt at ansætte igen,« siger han, men indrømmer, at han i løbet af sine 11 år som topchef for firmaet ikke har ramt rigtigt med sine økonomiske forudsigelser endnu.

Ifølge statistikkerne er der meget få virksomheder, der følger Correls eksempel og ansætter folk. Specielt i industrien er den helt gal. Der har beskæftigelsen været faldende 41 måneder i træk. Det er en udvikling, som mange økonomer har svært ved at forklare, når man tager den enorme økonomiske vækst i betragtning.

Undervurdering
En mulig årsag er, at de traditionelle statistikker undervurderer jobvæksten. De medregner nemlig ikke de, der beskæftiger sig som selvstændige. Undersøgelser fortaget i de amerikanske husholdninger tyder på, at der faktisk er kommet næsten to millioner nye arbejdspladser til i 2003.

USAs handelsminister, Donald L. Evans, der sidste år gjorde alt, hvad han kunne, for at tale opsvinget i gang i Davos, er fortsat storoptimist.

»Regeringens vækstfremmende politik virker. De langsigtede økonomiske forhold ser gode ud, og der er plads til den ekspansive økonomiske politik. Vi ser, at amerikanernes jobsikkerhed er blevet større. Der vil helt sikkert komme nye arbejdspladser,« siger Donald L. Evans.

Den ekspansive politik har skabt et voldsomt underskud på de offentlige finanser. Men heller ikke her ser Evans faresignaler.

»I løbet af fem år er underskuddet nede på to procent af BNP. Vi er på vej med store nedskæringer i budgetterne. Det handler om at sænke skatter og sænke udgifter samtidig,« siger han.

Chefen for den anerkendte økonomiske tænketank, National Bureau of Economic Research, Martin Feldstein, ser heller ikke nogen katastrofer undervejs.

Han bemærker, at realrenten i dag ligger på omkring to procent, mens den for 20 år siden, da USA også havde et stort budgetunderskud, var helt oppe på otte pct.

Feldstein mener, at opsvinget ser stabilt ud, og derfor også vil skabe nye arbejdspladser før eller siden.

»Opsving dør ikke af alderdom. De bliver dræbt på stedet, når inflationen er blevet så høj, at centralbanken er nødt til at hæve renten. Og det ser jeg ikke noget behov for foreløbig,« siger Martin Feldstein.

Angreb på Bush
Men andre er bekymrede. For hvem skal bringe økonomien fremad, hvis ikke der snart kommer virkelige arbejdspladser? John J. Sweeney, præsident for den amerikanske fagbevægelse, er mildest talt rasende på den amerikanske regering.

»Bush er den præsident, der har kostet flest arbejdspladser siden depressionen i 1930erne. 15 millioner står uden job. Det er middelklassejob, som forsvinder, og husholdningerne står uden sundhedsordninger og uden pensionsopsparinger. Og de er bekymrede for, hvilke job deres børn skal kunne få. Der er brug for en koordineret indsats og ikke en politik, der deler skattelettelser ud til de rigeste,« siger Sweeney.

Andre fagforeningsledere bakker op om hans kritik. Selv om de understreger, at de ikke vil skade udviklingslandenes muligheder for at få nye arbejdspladser, så frygter de for, at tempoet i jobudflytningen vil skabe massiv social uro.

Ashok Khosla, tidligere konsulent for Verdensbanken og den indiske regering, er i dag præsident for organisationen Development Alternatives, der arbejder for at bekæmpe fattigdom i den tredje verden.

Han finder det hyklerisk, at folk i Vesten nu overvejer indgreb, der skal bremse udflytningen af arbejdspladser.

»Man kan ikke gå ind for de frie markedskræfter og så lukke sine grænser, når fordelene ved globaliseringen går den anden vej. I Indien alene har vi brug for 250 millioner arbejdspladser. Nu kommer der måske en 20.000 bedre betalte som følge af globaliseringen. Det er hykleri at ville begrænse de fattige landes få udviklingsmuligheder,« siger Ashok Kosla.