Frygt for terror skubber aktier ud over kanten

Et års stigninger på verdens aktiebørser knægtes af begyndende nervøsitet. Analytikerne tvivler på, om optimismen kan holde. Sårbart amerikansk opsving. Ny terrorfrygt skubber yderligere til læsset.

Et nervøst, sårbart aktiemarked blev i går - endnu engang - sat til vægs af terroren. Bomberne i Spanien spredte død og ødelæggelse i Madrid og bredte sig lynsnart som ringe i vande på verdens aktiemarkeder.

Umiddelbart efter bombeangrebet drattede de europæiske aktier med tre procent. Det ledende KFX-indeks i København var på et tidspunkt faldet med over fire procent. Dermed var der i en håndevending kappet omkring 30 milliarder kroner af den samlede børsværdi på Fondsbørsen.

Frygten for, at den internationale terroristgruppe al-Qaeda har indledt en offensiv på europæisk jord, hang i luften. Da den spanske regering senere på dagen bekendtgjorde, at den anser den baskiske separatistbevægelse ETA for at stå bag angrebet, lettede frygten for en ny verdensomspændende terrorbølge. KFX-indekset sluttede således med et tab på to procent.

Den helt kolde vurdering på aktiemarkederne er, at den spanske regerings kamp med ETA kan indkapsles til et internt spansk problem.

Tiltrængt tilpasning
Minikrakket på verdens aktiemarkeder var dog allerede sat ind, inden gårsdagens tragiske terrorangreb i Madrid.

Aktieanalytikere og investorer har for en stund glemt de ellers mange spirende tegn på økonomisk opsving. I stedet bliver der nu alene stillet skarpt på problemerne.

»Der er en masse psykologi og nervøsitet i markedet. Og i denne uge ser vi en klar korrektion af aktiekurserne. Siden Irak-krigens start for et år siden er aktierne steget i pris. Vi har hidtil ikke set korrektioner, så den måtte komme,« siger aktiestrateg Henrik Henriksen, Jyske Bank.

»I så nervøst et marked forstærker bomberne i Madrid selvfølgelig den negative trend. Bomberne gør ondt værre,« siger han.

Bankdirektør Jeppe Christiansen fra Danske Bank vurderer, at aktiemarkederne er tæt på at toppe i denne omgang.

»På kort sigt er det selvfølgelig meget svært at sige, om vi har passeret toppen, eller om den kommer i den nærmeste fremtid. Men på lidt længere sigt skal der ganske enkelt ske en tilpasning af aktiekurserne. Det tilsiger de helt fundamentale forhold,« siger Jeppe Christiansen.

USA kastede første sten
Alle de store, ledende aktieindeks faldt som sten fra morgenstunden i går. Det skete efter flere dages fald forinden. Både de to store amerikanske indeks Dow Jones og Nasdaq, det tyske DAX-indeks og de engelske aktier i FTSE-indekset er i ugens løb faldet flere procent.

Og dermed er der brudt flere psykologiske grænser. Nasdaq-indekset er således igen drattet ned under 2.000, og DAX-indekset har passeret de vigtige 4.000 point - i nedadgående retning.

Dermed er både Dow Jones, Nasdaq og DAX tilbage ved starten på året, og aktierne blev i går handlet på de laveste priser i 2004. Som altid, når verdens aktiemarkeder vender på toppe og bunde, er det Wall Street i New York, der udstikker retningen.

Denne gang er det de skuffende tal for beskæftigelsen i USA, som blev offentliggjort fredag i sidste uge, som var den første sten, der blev kastet i vandet.

På trods af skattelettelser og økonomisk vækst giver det altså ikke flere job i USA, og det bekymrer. Samtidig er en stor del af væksten importdrevet, og dermed forværres det i forvejen rekordstore underskud på amerikanernes handelsbalance.

»Det er ingen tvivl om, at det var de grimme amerikanske beskæftigelsestal, der startede nedturen denne gang. Og selv om jeg ikke tror på et bear-marked (i så fald skal aktierne falde 20 procent, red.), så kan vi sagtens have set toppen på aktiemarkederne for denne gang,« siger Henrik Henriksen.

Da det amerikanske marked åbnede i går klokken 15.30 dansk tid, fortsatte det glidende aktiekrak for fjerde dag i træk - i går dog behersket.

Generel ubalance
»Terroristangrebet i Madrid vil bringe ny frygt til markedet,« sagde chefanalytikeren John Person fra finanshuset Infinity Brokerage Services til Reuters. »Og frygt er som regel en katalysator for at sælge.«

Jeppe Christiansen har i lang tid understreget, at de amerikanske aktier på grund af de økonomiske ubalancer i USA er for dyre ud fra helt fundamentale forhold, mens asiatiske aktier er billigere prisfastsat. Og denne ubalance skal der ifølge Jeppe Christiansen laves om på, før vi igen får et sundt amerikansk aktiemarked. USA fylder ekstremt meget i børsverdenen. De amerikanske aktiemarkeder udgør i børsværdi mere end halvdelen af samtlige verdens aktiemarkeder.

»Problemet i USA lige nu er, at de institutionelle investorer og private investorer er alt for positive. De køber aktier. Derimod kan man se, at de amerikanske topchefer i stor stil sælger ud af deres private aktiebeholdninger,« siger Jeppe Christiansen og lader dermed forstå, at den amerikanske aktieboble før eller siden må punkteres.