Frygt bag fjendtligt fransk frieri

Frygt for selv at blive slugt af en konkurrent fik i går franske Sanofi til at byde godt 360 mia. kroner for en fjendtlig overtagelse af den fransk-tyske konkurrent Aventis.

Frygt bag fjendtligt fransk frieri - 1
PARIS: Det er i virkeligheden industripolitiske interesser i Frankrig og Europa, der ligger til grund for det fjendtlige overtagelsestilbud, som franske Sanofi-Synthélabo i går gav aktionærerne hos den nationale konkurrent Aventis.

Hvis overtagelsen lykkes, vil selskabet blive det tredjestørste i verden efter amerikanske Pfizer og GlaxoSmithKline med en omsætning på godt 210 mia. kroner om året.

Franskmændene har længe frygtet, at både Sanofi og Aventis skulle blive opkøbt af udenlandske konkurrenter, og angsten er ikke blevet mindre af, at der tilsyneladende har været uro blandt en del af Aventis' tyske aktionærer, som i december skal have krævet den franske topdirektør Igor Landaus afgang.

Aventis-gruppen afviste i går eftermiddag tilbuddet, som giver Aventis-aktionærerne fem Sanofi-aktier for fem seks Aventis-aktier plus 69 euro i kontanter. Tilbuddet har alt i alt en værdi på godt 360 mia. kroner, hvilket svarer til en overkurs på 3,6 pct. i forhold Aventis-aktiens værdi fredag ved lukketid og godt 15 pct. i forhold til gennemsnittet for den senest måned.

Aventis-ledelsen beskrev tilbuddet som både fjendtligt og for lavt, men alligevel er der noget, der tyder på, at selv centralt placerede aktører i forhold til Aventis har været med i rådslagningerne, der har ført frem til Sanofis udspil.

Allerede inden gårsdagens tilbud fra Sanofi havde den franske finansminister Francis Mer sagt, at han er »overvejende positiv« over for en tilnærmelse mellem de to store grupper, hvoraf Aventis er klart størst med en omsætning i 2002 på godt 130 mia. kroner - ca. dobbelt så stor som Sanofis.

Samtidig skal Aventis-ledelsen være under pres indefra, eftersom selskabets bestyrelsesformand, Jean-René Fourtou, ifølge avisen Le Monde har været involveret i overvejelserne om et nationalt fornuftsægteskab mellem fransk-tyske Aventis og franske Sanofi-Synthélabo. Overvejelser, som han ifølge avisen, skal have fundet fornuftige.

Nøgleperson
Fourtou, der er topchef i Vivendi-koncernen, var tidligere topchef i medicinalkoncernen Rhône-Poulenc, der i 1998 indgik i den fusion med tyske Hoechst, som skabte Aventis.

Fourtou er en nøgleperson i den absolutte inderkreds af fransk erhvervsliv, og det var netop en koordineret aktion fra denne inderkreds, der i 2002 fik ham indsat som topchef hos kriseramte Vivendi, efter at den uheldige Jean-Marie Messier var blevet sat på porten.

Hos Sanofi-Synthélabo lægger topchefen Jean-François Dehecq ikke skjul på, at gårsdagens købstilbud i høj grad handler om at tage initiativet på et tidspunkt, hvor begge de franske medicinalkoncerner kunne blive bytte for internationale konkurrenter som Pfizer, Novartis eller BristolMyerSquibb.

»Man har kunnet læse i pressen og i analytikernes rapporter, at Aventis er skrøbeligt. Det syn på den gruppe kunne deles af andre, og derfor kunne Aventis blive et bytte inden for en relativt kort tidshorisont. Hvad angår os selv, så udløber pagten med vores to vigtigste aktionærer i december. Vi kunne dermed selv blive et fristende bytte. Begge grupper er altså udsatte, og over for denne dobbelte risiko forekommer det os ønskeligt selv at tage initiativet,« sagde Dehecq i går til Le Monde.

Synergieffekt
Sanofi-Synthélabo, der tilbage i 2001 var i forhandlinger med Aventis, skal angiveligt have været tæt på et samarbejde med BristolMyerSquibb sidste år, men denne aftale faldt ifølge fransk presse på modstand fra amerikanske pensionsfonde.

Hvad angår et eventuelt fremtidigt samarbejde mellem Sanofi og Aventis, mener Sanofis ledelse, at synergieffekten vil kunne give besparelser på godt 10 mia. kroner fra 2006.

Analytikere peger til gengæld på, at en fjendtlig overtagelse er et meget risikabelt - og i øvrigt uprøvet - projekt inden for medicinalindustrien, fordi fordelene for det nye selskab netop skal komme fra et godt samarbejde mellem de højt uddannede medarbejdere fra de to selskaber. Og dette samarbejde begynder ikke ligefrem i en positiv ånd, hvis overtagelsen er fjendtlig.